Podeli vest

Ekonomista Ljubodrag Savić izjavio je da je svetska ekonomska kriza daleko teža nego što građani to osećaju, ali da Srbija trenutno ne oseća posledice

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kriza
Foto: Shutterstock

Kriza izazvana rusko-ukrajinskim ratom dovela je do toga da svet više nikada neće izgledati kao ranije, a Srbija je negde između Istoka i Zapada i ne oseća trenutno posledice krize, koja će je, međutim, svakako pogoditi, izjavio je ekonomista Ljubodrag Savić.

One je za Tanjug Istako da je Srbija poljoprivredna zemlja koja ima sreću da u ovom trenutku ne oseća nedostatak hrane, kao i da ima ugovor sa Rusijom, pa se trenutno ne oseća ni nedostatak gasa.

Prema njegovim rečima, svetska ekonomska kriza je daleko teža nego što građani to osećaju.

“Mi u Srbiji imamo, rekao bih malo sreću, kriza je pristutna, ali ne kao u visokorazvijenim zemljama – u Nemačkoj hleb treba da košta 10 evra”, kazao je Savić.

Podsetio je da je svetska ekonomska kriza prisutna još od početka pandemije i istakao da je potpuno drugačija od one 2009. godine, koja je bila deo monetarnog fenomena i koju su strane zemlje brzo savladale.

Naveo je da se svet sada suočava sa gasnom energetskom krizom, nedostacima uglja i materijala za proizvodnju i industriju, kao i sa sankcijama Rusiji, koja je bila sirovinski izvoznik za Evropu.

Ekonomista je ocenio da Rusija može mnogo više izdržati nego Evropa, jer je ruski narod, kako je rekao, navikao da trpi, za razliku od Nemaca i drugih evropskih naroda koji nisu imali ratne i odbrambene krize.

Savić je upozorio da se lako mogu obistiniti reči premijera Mađarske Viktora Orbana, koji je rekao da sankcije mogu da donesu više štete onima koji ih uvode, nego onima kojima su namenjene.

Savić smatra da je Srbija u manjem ekonomskom, nego političkom problemu, jer trpi pritiske iz Evrope.

“Srbija ima hranu, uvek dobro prolaze zemlje koje imaju prehrambenu sigurnost. Srpska komparativna prednost je što ima proizvođače širom Vojvodine, koji imaju viškove hrane – nećemo biti gladni, a možemo da zaradimo poprilično veliki novac, jer sada je cena svih tih proizvoda otišla daleko”, objasnio je on.

Međutim, upozorio je da se mora razmišljati dugoročno i da je na vladi da donosi adekvatne mere za narednu godinu, jer cene imputa skaču, pa će samam tim skakti i cene proizvoda.

Naglasio je da u ovom trenutku nema razloga za strah u Srbiji, ali treba razišljati dugoročno, jer će se, kako je ocenio, “vojna situacija ubrzo završiti”, ali će posledice biti trajne.

Evropa ne može da prihvate činjenicu da jedna mala zemlja koja je kandidat za članicu EU, nije uvela sankcije Rusiji, pa, kako navodi Savić, vrši pritiske i ne dozvoljava da se u Srbiji ostvari ekonomski prosperitet u ovoj situaciji.

“Mi znamo šta su sankcije, Rusi su nam važan partner, kako politički, tako i zbog gasa i nafte, ali i izvoza poljoprivrednih proizvoda. Evropa vrši pritisak na naše avio kompanije, oni hoće da nas svedu na jedan let, koliko je bilo pre uvođenja sankcija Rusiji”, naveo je Savić.

Kada je reč o “rubljizaciji nafte”, Savić tvrdi da to nije “očajnički potez” predsednika Rusije Vladimira Putina, već odlična ideja, jer će se tako potiskivati dolar, a jačati ruska rublja.

Objasnio je da Rusija sa Kinom i Indijom, zapravo, pokušava da istisne dolar, kao jedino sredstvo plaćanja u svetu.

“Kada se uvede rublja ili neka druga valuta kao alternativno sredstvo plaćanja, nema više Amerika te ekskluzivne mogućnosti koje je imala”, kazao je Savić.

Takođe, ocenio je da Rusi neće tražiti od Srbije da plaća u rubljama, ističući da će Srbija imati povlastice i da ih već ima kakve nigde nisu u svetu.

Dodao je da postoji mogućnost da zapadne kompanije trenutno razmišljaju da dođu u Srbiju, kako bi iskoristile benefite koje uživa od Rusije, ali je naglasio da je to za sada u domenu novinarskih spekulacija.

Na pitanje kako će se rat u Evropi odraziti na Srbiju i šta nas čceka posle rata, Savić je ocenio da će u vojnom smislu ova situacija “relativno brzo prestati”, ali da će ostati sankcije uvedene Rusiji i svet neće nikada više biti isti.

“Vrši se drugačija preraspodela sveta, mi smo naravno negde između, imamo interese na obe strane. Sve cene proizvoda će u većoj ili manjoj meri skočiti. Mi smo zemlja koja je dobro uključena u spoljno trgovinsku razemnu sa svetom, oko dve trećine naše spoljnotrgovinske razmene ide sa EU, nije moguće da ostanemo imuni na globalnu krizu”, rekao je Savić.

Naglasio je da su strane kompanije i investicije bile jedan značajan izvor prihoda u Srbiji, kao i da su one umnogome doprinele razvoju, te upozorio da će te kompanije smanjivati svoj posao zbog krize, što će dovesti do gubitka radnih mesta u Srbiji.

Takođe, ekonomista smatra da će zbog globalne ekonomske krize i najavljenog rasta referentnih kamatnih stopa americkog Feda na 1,9, Evropa korigovati svoju kamatnu stopu, što će dovesti do jačih kurseva evra.

Kada je u pitanju tržište nekretnina, Savić kaže da je njegov stav da cene nekretnina u Srbiji moraju ići dole, jer biznisi propadaju, a doći će i do smanjivanja tražnje.

Ekonomista je poručio da još nije došlo vreme da se u Srbiji određuju finansijski prioriteti, ali i upozorio da će u budućnosti “svako za sebe morati da razvije strategiju, kako bi se lišili stvari koje nisu nužne”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: