Podeli vest

Arapske i islamske zemlje pozvale su danas na glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TANJUG/AP Photo/Craig Ruttle

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao SB u sredu u kojem upozorava na predstojeću “humanitarnu katastrofu” u Gazi i poziva 15 članica toga tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.

Nacrt rezolucije su podneli Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) koji su arapski predstavnik u SB. Gutereš bi trebalo da obavesti danas Savet bezbednosti o pismu poslatom 15-članom telu prema retko korišćenom članu 99 Povelje UN na koji se nijedan generalni sekretar UN nije pozvao još od 1989. godine.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je novinarima u četvrtak da se svi nadaju da će SB usvojiti rezoluciju koju su predložili UAE. SAD, najbliži saveznik Izraela, nisu podržale prekid vatre i imaju pravo veta u SB. Mansur je rekao da će se zvaničnici arapskih i islamskih zemalja sastati danas sa američkim zvaničnicima da bi zatražili podršku SAD za rezoluciju.

Gutereš je upozorio SB UN da rat između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze “može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti”. Gutereš se pozvao na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN koji mu omogućava da “skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti”, preneo je Rojters.

“Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao celinu i za mir i bezbednost u regionu”, napisao je Gutereš. On je istakao da se takav ishod mora izbeći po svaku cenu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: