Podeli vest

SB UN nije usvojio Nacrt rezolucije o formiranju međunarodne nezavisne komisije za istragu sabotaže gasovoda Severnog toka 1 i 2.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SAVET BEZBEDNOSTI
Foto: Shutterstock ilustracija

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije danas usvojio Nacrt rezolucije o formiranju međunarodne nezavisne komisije za istragu sabotaže gasovoda Severnog toka 1 i 2, koji povezuju Rusiju i Nemačku, prenosi RIA novosti.

Za su glasali Rusija, Kina i Brazil, dok su ostale zemlje su bile uzdržane. Za izglasavanje bilo koje rezolucije u SB UN potrebno je najmanje devet glasova članica SB UN bez veta Rusije, Kine, Francuske, Sjedinjenih Država ili Velike Britanije, podseća agencija Rojters.

U Nacrtu rezolucije se od generalnog sekretara UN traži da „stvori međunarodnu nezavisnu komisiju za sprovođenje sveobuhvatne, transparentne i nepristrasne istrage svih aspekata dela sabotaže, uključujući identifikaciju počinilaca, sponzora, organizatora i saučesnika“.

Generalni sekretar bi imao na raspolaganju 30 dana da podnese izveštaj Savetu bezbednosti o modalitetima za formiranje takve komisije. U septembru prošle godine došlo je do eksplozija na dva gasovoda kojima Rusija izvozi gas za Evropu, Severni tok i Severni tok 2.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju da je reč o sabotaži, a istrage su još u toku. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je incidente “očiglednim terorističkim napadom”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…