Na današnji dan rođen je bivši predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito. Za vreme njegove vladavine 25. maj slavljen je kao Dan mladosti. Hiljade mladih od Vardara do Triglava autobusima, vozom ili peške stizali su u na stadion JNA i klicali maršalu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

TITO
Foto: Shutterstock

Hiljade mladih ljudi iz cele Jugoslavije učestvovalo je svake godine u nizu manifestacija vezanih za proslavu Dana mladosti koji je zapravo bio i rođendan Broza.

Sa stadiona JNA orilo se „Za Tita, ura, ura, ura!” i pesma “Druže Tito mi ti se kunemo” dok se na sceni odvijao slet, a Broz čekao da mu bude uručena štafeta.

Znak Komunističke partije Jugoslavije podizao se iz mase uz porulu “Narodi Jugoslavije, partija zove, Tito zove, na ustanak, na ustanak, u borbu, do slobode”.

Štafeta je polazila iz različitih delova zemlje, u skladu s tada standardnom primenom ključa, odnosno ravnopravne zastupljenosti, da bi potom bila nošena rukama mladih koji su je pronosili širom zemlje.

Obilazila je čitavu Jugoslaviju, a kulminacija je bio slet, na tadašnjem Stadionu JNA, gde je predavana Josipu Brozu Titu, podseća Tanjug.

Svake godine su menjena polazna mesta, rute, i oni koji su štafetu predavali predsedniku.

Dan mladosti obeležavao se 25. maja od 1945. do 1988. godine i okupljao je omladinke i omladince iz svih delova nekadašnje zemlje – od Vardara do Triglava.

Poslednja štafeta krije priču o raspadu jugoslavije

Poslednja Štafeta mladosti potiče iz 1987. godine i za nju se vezuje priča koja je donekle nagovestila buduće događaje, zbog čega izaziva posebno interesovanje.

Naime, te godine dizajn štafete i idejno rešenje plakata za Dan mladosti prepušteno je ljubljanskom dizajnerskom studiju Novi kolektivizam. Već je i sama štafeta, u obliku građevine na četiri stuba koju je bilo nemoguće nositi, nagoveštavala drugačiji pristup članova Novog kolektivizma datoj manifestaciji, ali skandal je nastao kada je otkriveno da je plakat zapravo neznatno izmenjena verzija nacističkog plakata iz tridesetih godina, podsećaju iz MuzeJa Jugoslavije.

Za potrebe proslave Dana mladosti 1987. godine, naknadno je izrađena nova štafeta, tako da zadovoljava sve standarde manifestacije. Ipak, u njenom izgledu (osam crvenih kapljica krvi) mnogi prepoznaju nagoveštaje događaja koji će uslediti na ovim prostorima devedesetih godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: