Podeli vest

Sukob Izraela i Hamasa – 80. dan. Ministrastvo zdravlja u Gazi navodi da je najmanje 70 Palestinaca poginulo tokom izraelskih napada na izbeglički kamp u Magazi, u centralnom delu Pojasa Gaze. Sa druge strane, IDF prenosi da je u borbama stradalo 13 pripadnika izraelske vojske i navodi da je blizu operativne kontrole na severu Gaze zbog čega se okreće ciljevima na jugu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da će IDF nastaviti da se bori sve dok se ne postigne potpuna pobeda nad Hamasom. Šef SZO Tedros Gebrejesus poručuje da je uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi tragedija i pozvao na momentalno uspostavljanje primirja.

Najmanje 70 ljudi poginulo je u izraelskom napadu na izbeglički kamp Magazi istočno od Deir al Balaha u centralnom Pojasu Gaze, saopštili su danas palestinski zdravstveni zvaničnici.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al-Kidra rekao je da će broj poginulih verovatno porasti, preneo je AP.

Američka agencija dodaje i da se broj izraelskih vojnika koji su poginuli u borbama u Pojasu Gaze tokom vikenda povećao na 15.

IDF uništio veliku mrežu tunela Hamasa u kampu Džabalija na severu Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su uništile veliku mrežu tunela Hamasa u kampu Džabalija na severu Pojase Gaze, gde su tela pet izraelskih talaca pronađena ranije ovoga meseca.

Trupe su predvodile operaciju izvlačenja tela tri izraelska vojnika i dva civila, objavio je Tajms of Izrael.

IDF je naveo da je imao obaveštajne podatke o dva tela talaca koja se nalaze u području kampa Džabalija i da je locirala ulaze u tunele tokom traženja tela talaca.

Mediji: Hamas uhapsio grupu Palestinaca zbog saradnje sa Izraelom

Hamas je večeras saopštio da je uhapsio grupu Palestinaca koji su “sarađivali” sa Izraelom na prikupljanju obaveštajnih podataka u Pojasu Gaze neposredno nakon masakra koji su počinili pripadnici Hamasa 7. oktobra, javili su palestinski mediji, pozivajući se na izvor u Hamasovim snagama unutrašnje bezbednosti Al Majd, koje su deo brigada Al Kasam.

Prema palestinskim medijima, jedan od “saradnika” priznao je da ga je Šin Bet angažovao da nadgleda domove lidera Hamasa širom Pojasa Gaze.

On je dodao da im je takođe naređeno da prijave svaki pokret terorista Hamasa u toj oblasti, prenosi Džeruzalem post.

Hagari: Izraelska vojska je blizu potpune kontrole severne Gaze

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, rekao je danas da se izraelska vojska približava potpunoj „operativnoj kontroli“ severne Gaze.

„Trupe IDF-a nastavljaju kopnene operacije u Kan Junisu, a istovremeno se pripremaju da prošire aktivnost na dodatna područja pojasa, sa naglaskom na južni deo“, rekao je Hagari, prenosi Glas Amerike.

U severnoj Gazi, izraelski vazdušni napadi pogodili su oblasti Džabalije tokom noći, dok su u južnoj Gazi pogodili Kan Junis, rodno mesto i bazu lidera Hamasa Jahje Sinvara.

Gaza: Najmanje 166 Palestinaca ubijeno u protekla 24 sata

Najmanje 166 Palestinaca je ubijeno u Gazi u protekla 24 sata, a 384 osobe su povređene, saopštilo je danas ministarstvo zdravstva u Gazi.

U saopštenju se navodi da je prema najnovijim podacima ukupno 20.424 Palestinaca poginulo od početka sukoba sa Izraelom 7. oktobra, a da je povređeno 54.036 ljudi, prenosi Rojters.

Izraelska vojska saopštila je jutros da je osam pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) poginulo u poslednja 24 sata u borbama u Pojasu Gaze, čime su ukupni izraelski vojni gubici od početka kopnene ofanzive 20. oktobra povećani na 154 pripadnika IDF, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu: Izrael produbljuje borbe u Pojasu Gaze

Izrael produbljuje borbe u Pojasu Gaze i nastaviće da se bori sve dok se ne postigne potpuna pobeda nad terorističkom grupom Hamas, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

“Produbljujemo borbe u Pojasu Gaze”, rekao je on u snimljenoj poruci i ponovio da je to “jedini način da se Hamas uništi”.

“Ovo je jedini način da uništimo Hamas, vratimo naše taoce i osiguramo da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu. Biće potrebno vremena, ali mi smo ujedinjeni i odlučni da se borimo do kraja”, dodao je Netanjahu, prenosi “Džeruzalem post”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: