Podeli vest

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef misije Unmika Karolin Zijade izjavila je da trenutna situacija na Kosovu i Metohiji može jedino kompromisom da se prevaziđe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Ona je u ponedeljak, na početku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o izveštaju Unmika i situaciji na KiM, ukazala na hitnu potrebu za usaglašenim delovanjem i kompromisom u cilju rešavanja pogoršanja bezbednosnog okruženja i obezbeđivanja mira i stabilnosti na Kosovu.

Ona je rekla i da se izveštaj Unmika odnosi na period od 19. marta do 18. septembra, ali da mora da skrene pažnju na bezbednosni incident od 24. septembra u selu Banjska, koji je ta misija osudila i pozvala na uzdržanost.

“Taj događaj je pogoršao već narušeno bezbednosno okruženje koje karakteriše kontradiktorna percepcija naročito na severu KiM. U danima koji su prethodili političke i bezbednosne tenzije su se stalno povećavale u odsustvu opipljivog napretka u dijalogu pod okriljem EU”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, od suštinske je važnosti da istrage koje su trenutno u toku pruže priliku da se ovi događaji činjenično dokumentuju i da se počinioci pozovu na odgovornost.

Dodala je i da retorika obe strane deli, umesto da se šire političke poruke koje smiruju.

Konstatujući da na sastanku visokog nivoa, održanog 14. septembra u Briselu, nije došlo do konsenzusa, šefica Unmika je rekla da je to bila “propuštena prilika da se konstruktivno angažujemo ka programu za sprovođenje odgovarajućih obaveza strana prema sporazumima postignutim u Briselu i Ohridu ranije ove godine“.

Ona je izrazila nadu da će ishod sastanaka predvođenih EU i SAD koji su odvojeno održani u Beogradu i Prištini 21. oktobra vratiti dijalog na pravi put, uz čvrstu posvećenost obe strane da preduzmu korake ka deeskalaciji i deluju po predlozima iznetim tokom sastanaka.

“Trenutni politički zastoj, sa svojim uticajem na bezbednost i dobrobit stanovništva, može se prevazići samo kompromisom koji bi trebalo da se razradi u dijalogu između Beograda i Prištine“, ukazala je Zijade.

Ona je pozvala obe strane da primene postignute sporazume.

“Obe strane treba da se obavežu na sprovođenje ranije dogovorenih obaveza, da će raditi na formiranju ZSO i drugih sporazuma. Ako se ne ostvari politički kompromis, to će uticati na blagostanje i život običnog naroda, naročito na severu”, rekla je Zijade.

Prema njenim rečima, u tom smislu je važno istaći da odlaganje sprovođenja sporazuma dovodi do odlaganja EU konferencije koja bi verovatno privukla znatnu ekonomsku pomoć.

Zijade je na kraju ponovila podršku Unmika dijalogu pod okriljem EU i naglasila imperativ inkluzivnog i održivog dijaloga u postizanju trajnog mira i stabilnosti na Kosovu.

“Dijalog je jedini način napred”, zaključila je šefica Unmika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: