Podeli vest

Šefovi diplomatije Rusije i Ukrajine nisu postigli dogovor o prekidu vatre

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rusija ukrajina s
Foto: Shutterstock

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da nije postignut napredak po pitanju postizanja primirja u današnjim pregovorima sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Antaliji.

Obraćajući se nakon pregovora, Kuleba je na konferenciji za novinare rekao da je najteža situacija u ukrajinskom gradu Marijupolju, navodeći i da se Lavrov nije obavezao na uspostavljanje humanitarnog koridora tamo.

Kuleba je rekao da je sastanak bio “i lak i težak”, pojašnjavajući da je bio “lak” jer je Lavrov koristio uobičajenu retoriku, a težak jer je, kako tvrdi, dao sve od sebe.

Konašenkov: Blizu 3.000 vojnih objekata uništeno u Ukrajini

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruske snage su uništile blizu 3.000 vojnih objekata, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

“Napadi na ukrajinsku vojnu infrastrukturu se nastavljaju. Od početka operacije, ruske snage su onesposobile 2.911 vojnih objekata u Ukrajini”, tvrdi Konašenkov, prenosi agencija TAS S.

Lavrov: Putin neće odbiti sastanak sa Zelenskim

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da predsednik Vladimir Putin neće odbiti sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim zbog razgovora o „specifičnim“ pitanjima.

„Nadam se da će se takva potreba pojaviti, ali prethodno je neophodno sprovesti celokupan rad koji je pokrenut na pregovorima u Belorusiji“, izjavio je ruski ministar, prenosi Sputnjik.

Kuleba: Nadam se da će razgovori sa Rusijom biti nastavljeni

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ocenio je da bi razgovori sa Rusijom mogli biti nastavljeni u formatu u kojem su održani danas u Antaliji.

“Nadam se da će format sastanka koji smo imali danas biti nastavljen. Spreman sam za to. Ako je ruska strana spremna za ozbiljan, sadržajan razgovor”, rekao je Kuleba posle razgovora sa ruskim i turskim kolegama Sergejem Lavrovom i Mevlutom Čavušogluom, prenosi agencija TAS S.

Lavrov: Rusija nikada nije želela rat

Rusija nikada nije želela rat i još uvek ga ne želi i želi da ga okonča, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora sa ukrajinskim i turskim ministrima spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i Mevlutom Čavušogluom.

“Nikada nismo želeli rat i još uvek ne želimo rat. Želimo da se završi ovaj rat baziran na interesima dve republike (DNR i LNR) koje su odbile da priznaju neustavni državni udar iz 2014. godine u Ukrajini”, poručio je Lavrov, a prenosi agencija TAS S.

Lavrov: Cilj Zapada na Balkanu bio da nema prevelikih država

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ukazao je danas na oprečne stavove zapadnih zemalja i povukao paralelu između priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane zapadnih zemalja i njihovog suprotnog stava prema referendumu na Krimu.

“Shvatili smo da uopšte ne govorimo o Ukrajini, već o agresiji na sve što je rusko – interese, veru, kulturu, jezik, bezbednost i tako dalje i tako dalje”, naglasio je Lavrov posle razgovora sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, a prenosi agencija Interfaks.

Kuleba i Čavušoglu o koracima za okončanje rata u Ukrajini

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba razgovarao je u Antaliji sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u okviru radne posete Antaliji, objavila je na Fejsbuku pres služba ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Kuleba je Čavušoglua obavestio o trenutnoj situaciji sa ruskim napadom na Ukrajinu, ratnim zločinima i granatiranju civilnih objekata od strane ruskih trupa u ukrajinskim gradovima, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi Ukrinform.

Rafael Grosi: Danas će u Antaliji biti reči o bezbednosti ukrajinskih elektrana

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je danas da putuje u Tursku na razgovore o bezbednosti ukrajinskih nuklearnih objekata.

Grosi će učestvovati na sastancima u Antaliji na poziv turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, gde su danas ruski i ukrajinski ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba, koji razgovaraju na marginama diplomatskog foruma, prenosi Rojters.

Čavušoglu:Sastanak održan na civilizovan način

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je današnji sastanak šefova diplomatija Ukrajine i Rusije u Turskoj održan na “civilizovan način” uprkos svim poteškoćama, a najvažniji ishod razgovora bilo je uspostavljanje kontakta.

Govoreći na konferenciji za novinare posle sastanka Dmitrija Kulebe i Sergeja Lavrova u Antaliji, Čavušoglu je rekao da postoji potreba i za uspostavljanje mhumanitarnog koridora iz ukrajinskog grada Mariupolja, kao i za održivim prekidom vatre, prenosi agencija Rojters.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: