Podeli vest

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je danas da veliki broj zemljotresa u Srbiji nije ništa neuobičajeno i da građani nemaju razloga za brigu zbog zemljotresa jer oni nisu mnogo česti i jaki.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zemljotres
Foto: Pixabay

Mladenović je za Tanjug navela da to što je juče zabeleženo devet zemljotresa na teritoriji Srbije nije ništa neuobičajeno, ali da sada postoje osetljiviji instrumenti koji mogu da detektuju potrese koji imaju malu snagu, što ranije nije bio slučaj.

“To su neke male magnitude koje ljudi uopšte ne mogu ni da osete. Tako da sve to kad združimo onda ispadne kao da je sad nešto povećana seizmička aktivnost, a zapravo nije, to je potpuno normalno”, rekla je ona.

Na pitanje zašto su u Srbiji česti zemljotresi, Mladenović je rekla da oni nisu toliko česti i jaki, kao što je to slučaj u nekim zemljama u okruženju.

“Okružuju nas Hrvatska, Bosna, Crna Gora, Makedonija, Grčka, koje su mnogo seizmičnije od nas, pa čak i je i na istoku Rumunije mnogo seizmičnije od nas”, rekla je ona.

Mladenović je navela da u regionu može da se desi potres koji ima veću snagu od zemljotresa u Srbiji, ali da ipak nije reč o razornim zemljotresima, kao što su bili u Turskoj ili Indoneziji.

“Znamo da se u Crnoj Gori, recimo 1979. godine desio relativno jak zemljotres koji je napravio oštećenja na objektima koji su bili stari, ipak to nisu, opet, bile neka katastrofalna oštećenja. Bio je u Banja Luci, u Skoplju, pa evo sad nedavno u Petrinji. To jesu zemljotresi koji su jači, ali opet nisu razorni kao što je bio u Turskoj”, rekla je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: