Podeli vest

Ceremonije polaganja venaca povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu održane su danas na Novom groblju u Beogradu, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Nikola Selaković predvodio je centralnu državnu ceremoniju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Selaković je istakao da za srpski narod Veliki rat predstavlja jedan od istorijskih međaša, epizodu stradanja i slave, bez koje se ne može razumeti naše nacionalno biće i karakter naše duše.

“Bez razumevanja Velikog rata, veličine žrtve našeg naroda i cene kojom je plaćena sloboda, ne može da se razume srpski narod sa obe strane Drine, njegova ljubav prema otadžbini, njegova ljubav prema Kosovu i Metohiji”, naveo je Selaković.

Prema njegovim rečima, ko shvati tu našu osobinu i prihvati je – u Srbima će imati dobrog prijatelja i vernog saveznika.

“Upravo današnja Srbija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, opredeljena je da za sebe ne traži ništa više, ali ni ništa manje nego što svakoj suverenoj zemlji pripada – da vodi politiku mira i posvećenosti onim vrednostima koje je napredna Evropa izvojevala i u Prvom i u Drugom svetskom ratu”, rekao je Selaković.

Vence su položili i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, boračkih udruženja i diplomatskog kora.

Na Francuskom vojnom groblju vence je položio ambasador Francuske Pjer Košar, koji je podsetio da je 50.000 Francuza poginulo na Solunskom frontu boreći se, kako jje rekao, uz svoju srpsku braću, čiju je izdržljivost i borbenost hvalio i maršal Franše Depere.

“Vaše prisustvo ovde, poštovani predstavnici srpskih vlasti i poštovane kolege ambasadori, svedoči o našim vezama stvorenim u rovovima ili vezama koje smo stvorili gradeći zajedno mir, vezama koje su postojale godinama uprkos izazovima istorije. Njihov napredak od nas zahtevaju ovi grobovi pred nama. Živelo prijateljstvo naših naroda”, rekao je Košar.

Na ceremoniji je pukovniku Miroslavu Nikoliću uručena Medalja nacionalne odbrane, zlatni ešelon, za izuzetno zalaganje u svojstvu izaslanika odbrane u Parizu.

Ceremonijima su, između ostalih, prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador SAD Kristofer Hil.

Ceremonija je održana i kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, a u njoj je učestvovao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, uz prisustvo srpskih zvaničnika i predstavnika Vojske Srbije.

Kraljevina Srbija ratovala je protiv Austrougarske i drugih Centralnih sila od 28. jula 1914. godine, kada joj je austrougarska vlada objavila rat, pa sve do kapitulacije Austrougarske 3. novembra 1918. godine.

Osam dana kasnije sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom, čime je i zvanično okončan Prvi svetski rat.

Procenje se da je ukupan broj srpskih žrtava bio oko milion i dve stotine hiljada ljudi, odnosno 28 odsto ukupnog stanovništva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: