Podeli vest

Selaković dodao je da je za Srbiju najvažnije da se uz reformski kurs koji se tiče promene društvenog sistema i reformisanja institucija sistema i dalje ekonomski razvija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selaković
FOTO TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIĆ/ARHIVA

Srbija dobro zna svoj reformski kurs i evropski put, zna kako želi da reformiše svoje društvo i kako ono treba da funkcioniše u budućnosti ali se neretko čini da Brisel ne zna šta hoće, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Govoreći o odnosu Evropske unije (EU) prema Zapadnom Balkanu (ZB) i da li je ZB uopšte potreban EU rekao je da je to pitanje za Evropsku uniju.

“To je pitanje za njih, a ono što je za nas važno jeste da mi jesmo na svom reformskom putu. Mi svoje društvo menjamo i usklađujemo sa merilima kojima težimo već duži niz decenija, a da li oni hoće nas u toj porodici ili neće, to zavisi od njih”, rekao je Seelaković gostujući na TV Pink.

Dodao je da je za Srbiju najvažnije da se uz reformski kurs koji se tiče promene društvenog sistema i reformisanja institucija sistema i dalje ekonomski razvija.

Zamoljen da prokomentariše rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji, rekao je da nije očekivao usvajanje takvog dokumenta u kome se traži i uvođenje sankcija Rusiji i priznavanje Kosova i Metohije, ali da sa druge strane postoje stvari koje više i ne mogu da nas iznenade.

Podvukao je da Srbija zna svoj evropski put, dok je pitanje da li Brisel zna šta hoće.

Selaković je ocenio da su jednostrani potezi Prištine mogli da prođu dok su na vlasti u Beogradu bili ljudi koji nisu imali ni viziju ni volju da se bore za naše nacionalne interese.

” Problem je što Beograd sada ima dovoljno sposobnu vlast da vodi nezavisnu suverenu politiku koja se ne priklanja ni evropskim ni svetskim centrima moći, već su za nju centar građani, a glavni zadatak nam je borba za nacionalne interese”, rekao je ministar Nikola Selaković.

Komentarišući inicijativu visokog pedstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da đaci u Republici Srpskoj treba da iz udžbenika istorije uče o kako je rekao genocidu u Srebrenici, Selaković je ocenio da nije u redu nikakvo nametanje, a pogotovu ne srpskoj deci nečega što bi neko drugi smatrao da oni treba da uče.

“To nikada nikome nije donelo ništa dobro. Dejtonskim mirovnim sporazumom je propisano šta je nadleznost entiteta i mi smo zajedno sa kolegama iz Republike Srpske radili na ujednačavanju naših programa”, rekao je on.

Dodao je da srpska deca gde god živela treba da uče srpsku istoriju ako je to moguće i ako iza toga stoji organizovani sistem obrazovanja kao što je u Srbiji i Republici Srpskoj, nikoga ne vređajući i tretirajući činjenice kako istorijska nauka nalaže, a ne kako političari nalažu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: