Podeli vest

Selaković je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da je njegova poseta realizovana u godini u kojoj se obeležava 120. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selaković
FOTO TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković posetu Kubi započeo je sastankom sa kubanskim ministrom spoljnih poslova Brunom Rodrigesom Pariljom, sa kojim je reazgovarao o bilateralnim odnosima i tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Konstatujući da bilateralne odnose krasi tradicionalno prijateljstvo i istorijska bliskost dva naroda, Selaković je poručio da je Srbija jasno opredeljena da takve odnose dodatno unapređuje i učini još sadržajnijim.

U tom smislu, ministar je ukazao da je potrebno raditi na daljem jačanju političkog dijaloga na svim nivoima, kroz realizaciju poseta zvaničnika obe zemlje, ali i održavanjem kontinuiteta političkih konsultacija.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da je njegova poseta realizovana u godini u kojoj se obeležava 120. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, istakavši da je tokom susreta sa kubanskim kolegom razmotreno i nekoliko inicijativa za obeležavanje ovog jubileja.

Ministar je upoznao kubanskog kolegu sa aktuelnom situacijom i poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ujedno, zahvalivši na doslednoj podršci koju Kuba pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i podršci u međunarodnim organizacijama.

Takođe, šef srpske diplomatije preneo je punu podršku Srbije nastojanjima Kube da u multilateralnim okvirima traži modalitete za prevazilaženje situacije vezane za ukidanje ekonomskog, finansijskog i trgovinskog embarga Sjedinjenih Američkih Država.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Selaković je ukazao da postoji značajan prostor za njeno unapređenje, istakavši spremnost i interes Srbije za saradnju u brojim oblastima.

S tim u vezi, ministar je napomenuo i da je veoma značajno što je ove godine potpisan Akcioni plan za 2022-2023. godinu, u cilju razvoja saradnje između Privrednih komora Srbije i Kube i čvršćeg povezivanja privrednika.

Na današnjem sastanku, Selaković je informisao ministra Rodrigesa o procesu evrointegracija Srbije, ali i predstavio inicijativu ””Otvoreni Balkan””, podvukavši da je njen cilj ekonomsko povezivanje i bolji životni standard građana regiona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: