Podeli vest

Selaković je rekao da je prethodne noći u okviru Ohridskog leta održao govor na makedonskom jeziku

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selaković
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas nakon otvaranja Konzulata Srbije u Ohridu, da je, kao predstavnik Srbije, ali i Srbin koji ima puno prijatelja, kumova i saradnika iz Severne Makedonije, ponosan na prijateljstvo dve države.

On je rekao da je prethodne noći u okviru Ohridskog leta održao govor na makedonskom jeziku istakavši da zna koliko je važno kada neko iz neke druge zemlje dođe i obrati se na jeziku zemlje domaćina.

„Time sam pokazao ne samo da poštujem svoje domaćine već i makedonski jezik i makedonsku kulturu koje je taj jezik iznedrio. Ceneći i uvažavajući jezik kao temelj kulture došao sam ovde ne samo da otvorim naš Konzulat već da pokažem poštovanje prema našim domaćinima“, rekao je Selaković.

On je podsetio da je na Ohridu dogovorena inicijativa Otvoreni Balkan, ali i nedavno održan samit ove inicijative.

„Ohrid je mesto održavanja samita Otvorenog Balkana gde su nastavljene tendencije stvaranja dobrih odnosa ali i uslova za produbljivanje te saradnje u različitim oblastima, kroz priznavanje akademskih zvanja, diploma kroz veću i bližu kulturnu saradnju“, rekao je on.

Upitan da prokomentariše odnos Bugarske prema Severnoj Makedoniji, on je kazao da je njegov posao kao ministra spoljnih poslova da jača dobrosusedske odnose, kao i da su i Bugarska i Severna Makedonija sused Srbije.

„Srbija je izabrala put jačanja zajedništva, put jačanja saradnje, jačanja što više ekonomske saradnje i Srbija će to nastaviti da radi. Mi brinemo svoju brigu, radimo svoj posao, a drugi neka rade svoj posao“, rekao je ministar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: