Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je na sednici Saveta bezbednosti da je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala-Švarc iznela niz neistina

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SELAKOVIĆ UN
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM da je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala-Švarc u svom izlaganju iznela niz brutalnih laži o situaciji na Kosovu i Metohiji i opovrgao njene tvrdnje.

“Jedna od laži je kada je rekla da je predstavnik najmlađe demokratije u Evropi. Da li ste ikada čuli da neka demokratija zabranjuje ljudima da glasaju na izborima?”, upitao je Selaković i ukazao da je Srbima u jednoj godini dva puta uskraćeno to pravo.

Kao najbrutalniju laž Selaković je opisao i tvrdnju da je 90 odsto srpskih vozila na KiM preregistrovano na RKS tablice, jer od više od 9.000 vozila na severu pokrajine samo su dva preregistrovana.

Gervala-Švarc je pominjala i srpskog predsednika u nekoliko navrata.

“Mogli smo da čujemo i da je gospođa Švarc opsednuta predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i devet puta ga je pomenula navevši da on sprema agresiju, ali nije navela šta Priština radi. Te laži slušamo više od osam meseci, da Beograd priprema agresiju, da se Srbija ponaša kao nečija marioneta, a Priština i Aljbin Kurti istovremeno prave četiri baze specijalne policije na severu KiM. Čemu sve to, zar nije upravo to priprema za agresiju i progon Srba sa KiM”, rekao je Selaković.

Ministar je, na tvrdnje da Srbija promoviše nacističku ideologiju, odgovorio podsećanjem da je Priština pripremila projekat renoviranja kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog kolaboratora, kojeg je lično odlikovao Adolf Hitler.

Šef srpske diplomatije je citirao delove iz jednog intervjua Aljbina Kurtija, iz februara ove godine, u kojem on promoviše ujedinjenje samoproglašenog “Kosova” i Albanije, i podsetio da je takav projekat postojao samo u Drugom svetskom ratu kao nacistička marionetska država.

“Ne budite opsednuti predsednikom Vučićem, bolje bi bilo da se prijavite za Vučićevog učenika. On može da vas nauči mnogo o politici, diplomatiji, međunarodnom pravu, čiji je deo i Rezolucija 1244 koja definiše KiM kao deo Srbije”, kazao je Selaković.

Odgovarajući na tvrdnje Gervale Švarc o zločinima nad Albancima, Selaković je upitao gde je danas bivši predsednik takozvanog “Kosova” Hašim Tači.

“Šta Hašim Tači i Kadri Veselji rade u pritvorskoj jedinici u Hagu. Sigurno nisu tamo da bi se kartali ili igrali Riziko. Tamo su da bi im se sudilo, a nadam se i presudilo, za strašne zločine koje su počinili nad Srbima i drugim nealbancima na KiM”, kazao je Selaković.

Takođe, Selaković je odbacio optužbe Gervale-Švarc da Srbija krši ranije dogovorene sporazume.

“Prošla su 3.470 dana otkako je prvi Briselski sporazum potpisan, a Priština ne dozvoljava formiranje Zajednice srpske opštine. Ne samo da ne rade to, nego jasno poručuju da neće da urade to”, rekao je Selaković.

“Jedan poznati pesnik je rekao: kada lažete, lažite tako da vam neko poveruje. Sledeći put pokušajte neki drugi pristup ako zaista hoćete da proizvedete neki efekat”, kazao jeSelaković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: