Podeli vest

Od danas je trebalo da važe stroži propisi prilikom tehničkog pregleda za registraciju vozila, kao što su merenje ovalnosti diskova i neophodnost katalizatora, ali je njihova primena odložena za dve godine, a u ovlašćenim servisima za tehnički pregled kažu da je dobro što je došlo do odlaganja, jer primenom novih propisa više od polovina vozila koja se registruju ne bi mogla da prođu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Na snazi je ostao Pravilnik o tehničkom pregledu vozila od 5. jula 2021. Odluka o odlaganju primene je dobra jer će vozačima dati malo mira, s obzirom da ni za dve godine, na koliko je primena novih propisa odložena, situacija neće biti znatno drugačija, rekao je za Tanjug vlasnik jednog tehničkog pregleda na Karaburmi – VGR Univerzal Milosav Krstić. Istakao je da bi bio veliki problem posebno kada su u pitanju kočioni sistem i gasovi.

“Posebno sa tim kočionim odstupanjem, dešavalo se da ljudi stave i nove diskove i pločice i da opet ne bude u redu”, dodao je Krstić. On smatra i da se situacija neće promeniti ni za dve godine, te da postoje i druge stvari koje bi trebalo uvesti u tehnički pregled, koje su mnogo važnije kada je u pitanju tehnička ispravnost vozila, a time i njihova bezbednost u saobraćaju.

“Mislim da će se i za dve godine opet nešto menjati, kada dođe vreme da se mere koje su odložene primene. Ima i bitnijih stvari koje bi trebalo uvesti u tehnički pregled, ali moram da naglasim da je ovo što je urađeno do sada, sa video nadzorom pregleda i dosadašnjim zahtevima dosta doprinelo poboljšanju kvaliteta i ispravnosti vozila koja se nalaze u saobraćaju. Nema oštećenih vozila i tehnički su potpuno ispravna”, rekao je Krstić.

Primena novih propisa trebalo je da se primenjuje od danas, a propisi se odnose na merenje ovalnosti diskova i neophodnost katalizatora, ali je odložena jer je procenjeno da čak četvrtina vozila u Srbiji ne bi prošla tehnički pregled zbog neadekvatne ovalnosti diskova.

Ovalnost diskova će se i dalje meriti na tehničkom pregledu, ali rezultat merenja neće uticati na tehničku ispravnost vozila i na mogućnost registracije.

Kada je reč o katalizatorima, sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula 2021. godine i koja nemaju katalizator, takođe će moći da prođu tehnički pregled. Na tehničkom pregledu, u naredne dve godine, kao i do sada proveravaće se validnost dokumentacije vlasnika vozila, a podaci iz saobraćajne dozvole moraju biti u skladu sa podacima o vozilu, od osnovnih podataka o modelu, pa sve do broja sedišta, boje i težine. Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je na snazi, propisano je i da svako vozilo mora da ima rezervni točak, reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, sajlu ili uže za vuču, kao i komplet prve pomoći.

Tehnička ispravnost podrazumeva i da svi mehanizmi na vozilu moraju biti u potpunosti ispravni. Važan je i spoljašnji pregled, jer se vozilo na tehničkom pregledu detaljno fotografiše.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: