Podeli vest

Povodom Dana pobede nad fašizmom, šetnju “Besmrtnog puka”organizovala je Ambasade Rusije u Srbiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

setnja
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, od Vukovog spomenika do Groblja oslobodilaca Beograda, organizovana je šetnja “Besmrtnog puka” u organizaciji Ambasade Rusije u Srbiji.

Građani, među kojima su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar Nenad Popović, direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, okupili su se ko Vukovog spomenika oko 10 sati, a u šetnju su krenuli Ruzveltovom ulicom oko 10.30.

Na čelu kolone je razvijen transparent “Besmrtni puk – Beograd”, a okupljeni nose fotografije stradalih u Drugom svetskom ratu, zastave Srbije i Rusije, fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina i slovo “Z”.

Na Groblju oslobodilaca Beograda biće položeni venci i cveće u okviru Spomen-kompleksa, a cremonija će obuhvatiti i svečano polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda i Večnu vatru.

Takođe, venac će biti položen i na Spomenik Crvenoarmejcu.

U ceremoniji će učestvovati i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja kada je 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: