Podeli vest

Potpredsednica Šin Fejna Mišel O’Nil imenovana je danas za premijerku Severne Irske čime se na toj vodećoj poziciji prvi put našla kandidatkinja iz redova irskih nacionalista.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: tanjug/Peter Morrison (STR)

Odluku o njenom imenovanju doneo je regionalni parlament, pošto je rivalska Demokratska unionistička partija prekinula dvogodišnji bojkot vlade Severne irske, prenosi Rojters.


Prošle su tačno dve godine otkako je Demokratska unionistička partija (DUP) povukla svog premijera u znak protesta zbog dodatnih provera i birokratskih procedura za robu koja se kreće između Severne Irske i ostatka Velike Britanije, što je urušilo izvršnu vlast u Belfastu i blokiralo rad institucija.


Međutim, DUP je u ponedeljak pristao da se vrati u severnoirski parlament Stormont, nakon dogovora sa vladom u vezi sa pozicijom Severne Irske na unutrašnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.


Po prvi put je i Šin Fejn, republikanska, nacionalistička politička stranka, imenovala premijera jer je osvojila najviše mesta na poslednjim parlamentarnim izborima održanim u maju 2022. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ