Podeli vest

Predsednik Si Đinping stigao je u Budimpeštu, nakon što je juče i prekjuče boravio u Beogradu, javlja kineska novinska agencija Sinhua.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG: STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Kineska delegacija je oko 19.30 otputovala je sa aerodroma “Nikola Tesla”.

Pošto je predsednik Kine izašao iz automobila, usledilo je srdačno rukovanje sa predsednikom Srbije. Si Đinping se rukovao sa članovima srpske delegacije, Markom Đurićem, Milošem Vučevićem, Anom Brnabić…

“Veoma sam zadovoljan i veoma sam zahvalan”, čule su se reči prevodioca dok su se Đinping i Vučić rukovali.

Avion “Air China” predsednika Kine ispratili lovci “mig 29”

Predsednici su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću, a upiličena je i ceremonija razmene 28 dukumenta o saradnji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Si Đinping je rekao da je još 2016. godine osetio toplu dobrodošlicu, a istakao je i da je Srbija za osam godina pod rukovodstvom predsednika Vučića poboljšala svoju međunarodnu poziciju i ekonomski napredovala.

Više puta je ukazao da Srbija i Kina imaju čelično prijateljstvo, a naveo je i da Kina podržava Srbiju u očuvanju teritorijalnig integriteta i suvereniteta.

Vučić je zahvalio Siju što je Kina uvek bila uz Srbiju kada god joj je bilo teško. Istakao je i da će Kina, kako mu je preneo predsednik Si, učestvovati na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027.

Između ostalog je naveo i da je izvoz iz Srbije u Kinu uvećan za 140 puta u prethodnih 10 godina.

Kineska delegacija imala je oko 400 članova, a tokom boravka predsednika Sija preduzete su posebne bezbednosne mere u kojima je angažovano oko 6 600 policajaca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: