Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocenio je danas da su aktivnosti Evrope i NATO-a jednake pripremama za svetski rat.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Virginia Mayo/tanjug

Sijarto je rekao da lideri Evrope i NATO “pate od ratne psihoze i osećaju se kao da su u ratu sa Rusijom”, dok mađarska vlast “ne smatra da su dešavanja u Ukrajini njen rat”, prenosi MIT.

Mađarska vlast želi da se rat završi što pre, naveo je Sijarto, i ocenio da su najveće šanse da se to desi ako na izborima za Evropski parlament i za američkog predsednik pobede kandidati koji su za mir.

Sijarto je kazao da je NATO, od ranijeg stava da nije učesnik u ratu između Rusije i Ukrajine, došao do toga da “su neke zemlje članice to počele da menjaju i guraju NATO u koordinatorsku ulogu u snabdevanju Ukrajine oružjem i vojnim obučavanjem”.

U takvih operacijama, upozorio je Sijarto, Mađarska neće učestvovati.

“Nezgodno je takmičiti se sa najvećom vojnom supersilom na svetu i snabdevanje oružja će samo prolongirati rat. Nijeda strana ne može da pobedi u ovom ratu, on može biti završen samo pregovorima”, ocenio je Sijarto.

“Kao ozbiljni donosioci odluka, naš glavni zadatak je da sačuvamo sigurnost Mađara, a to znači ostajanje izvan rata”, dodao je Sijarto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: