Mađarska vlada ima najjači legitimitet u Evropi, što joj omogućava da vodi najsuverenijiju spoljnu politiku na kontinentu i da se fokusira isključivo na nacionalne interese, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mađarska
Foto: Pixabay

U svetskoj politici postoji velika neizvesnost, ali uprkos tome, delokrug mađarske spoljne politike je širok, određen geografijom i nacionalnim ciljevima, a vlada je u stanju da na njih gleda isključivo sa svoje tačke gledišta, rekao je Sijarto na godišnjem političkom festivalu “Tranzit” u Tihanju na obali Balatona.

Sijarto je rekao da su Mađari, koji su izabrali vladu glasali za garantovanu bezbednost i za sprovođenje nacionalnih interesa u „novom svetskom poretku“, prenosi MTI. „Legitimitet mađarske spoljne politike je jedinstven u Evropi, jednostavno zato što mađarska vlada ima najjači mandat u Evropi“, rekao je on.

Sijarto je osudio EU jer je uvučena u „spirale sankcija“ protiv Rusije.

„Imamo problema da pronađemo sektor koji još nije podložan sankcijama. Sankcije Rusiji štete EU i ne približavaju kraj rata”, naglasio je mađarski ministar.

Takođe je osudio isporuke oružja Kijevu, rekavši da su samo izazvale više smrtnih slučajeva i rizik od eskalacije, navodi MTI.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: