Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da bi bilo “potpuno nezamislivo” da u njegovoj zemlji postoje antiizraelski i antisemitski stavovi kakvi se mogu videti u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, dodajući da su u Mađarskoj “potpuno obezbeđeni uslovi za miran suživot”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Virginia Mayo/tanjug

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izraelskim kolegom Izraelom Kacom, Sijarto je izrazio duboku zabrinutost zbog rastućih antiizraelskih tendencija u međunarodnim organizacijama, prenosi agencija MTI.

“Izrael ima pravo na fer i jednak tretman u međunarodnim organizacijama. Rastući antisemitizam u Evropi rezultat je potpuno neodgovorne migracione politike, u kojoj bučna manjina često može zanemariti volju tihe većine”, saopštilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova dodajući da je mađarska vlada uvek odbijala “jednostrane, pristrasne napade i izjave protiv Izraela i nastaviće to da čini i u budućnosti”.

Ministar Sijarto je ocenio da je potpuno šokantna kritika Mađarske zbog antisemitizma “od strane zemalja koje bi trebalo da ćute” .

Prema njegovim rečima, tokom predstojećeg mađarskog predsedavanja Evropskom unijom radiće se na “obnovi saradnje između EU i Izraela do nivoa međusobnog poštovanja”.

Sijarto je pozivao sve strane da vode dijalog i da se “suzdrže od kritikovanja i držanja lekcija”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: