Podeli vest

Kao odgovor na pogoršanje situacije u Ukrajini, donosioci odluka u Briselu “spremaju se za svetski rat uprkos neuspehu strategije isporuka naoružanja”, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Virginia Mayo/tanjug

Govoreći na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, Sijarto je rekao da je Ukrajina sve više nazaduje u ratu sa Rusijom, što je, kako je ukazao “izazvalo opasan odgovor Brisela i očajničko isporučivanje svih vojnih zaliha”, prenosi agencija MTI.

“Reč je o stotinama hiljada ili milionima komada municije i oružja u vrednosti od više milijardi evra, iako znamo da je ta strategija u poslednjih nekoliko godina doživela neuspeh. Isporuke oružja nisu nas približile miru, naprotiv, one mogu samo da produže rat i povećaju pretnju od eskalacije ovog sukoba u svetski rat”, upozorio je Sijarto.

On je ponovio da je Mađarska došla do drugačijeg zaključka i zalaže se za koncept “osnaživanja mirovnih napora u kojima bi trebalo dopustiti da diplomatija zameni isporuke oružja”.

“Mi Mađari smo spremni da razgovaramo o mirovnim planovima. Istovremeno, moramo jasno staviti do znanja da mirovne konferencije mogu biti uspešne samo ako su sve zaraćene strane za pregovaračkim stolom”, rekao je Sijarto.

Sijarto je izrazio zabrinutost da će se u trenutku dok EU priprema 14. paket sankcija Rusiji, pojačati i pritisak na Mađarsku, navodi MTI.

Prema njegovim rečima, prethodne sankcije nanele su više štete Evropi nego Rusiji, a građani evropskih zemalja su ti koji su platili cenu, uključujući i Mađare koji nisu imali nikakve veze sa ratom.

“Još jednom jasno ponavljam da bez obzira na pritisak koji se vrši, nećemo podržati nikakve sankcije zbog kojih bi Mađari plaćali cenu rata”, poručio je Sijarto.

On je rekao da je u korenu razlike između stavova Mađarske i nekih drugih zemalja EU to što “političari u Briselu i mnogim drugim glavnim gradovima rat (u Ukrajini) smatraju svojim”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: