Podeli vest

Peter Sijarto je istakao da mađarska vlast sprovodi spoljnu politiku kako bi izgradila veze koje su korisne za zemlju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mađarska
Foto: Pixabay

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da se svet ne sastoji samo od Amerike i Evrope i da su zemlje Istoka postale pokretač ekonomskih promena u svetu.

“Neophodno je priznati da je ova svetska kriza još jače potvrdila da vetrovi velikih promena u svetskoj ekonomiji danas nedvosmisleno duvaju sa istoka. Situacija je takva da je spajanje zapadne i kineske ekonomije činjenica”, rekao je Sijarto.

On je istakao da liberalnoj politici nedostaje uvažavanje prema drugim državama i da mađarsku politiku, koja se zasniva na uvažavanju, cene u većini zemalja, prenosi Sputnjik.

“Atmosfera je u svetu, izvan Amerike i Evrope, potpuno drugačija nego što o njoj ovde u Evropi pišu liberalni mediji. U većini zemalja sveta, narativi iz Evrope doživljavaju neuspeh”, rekao je Sijarto na forumu “Tranzit” u mađarskom gradu Tihanj.

On je naveo da se u svetu ozbiljno odnose prema tome ko govori iskrenije, pravednije i direktno i ko deluje u skladu s nacionalnim interesima.

“Ono što nedostaje liberalnoj politici, liberalnoj spoljnoj politici, liberalnom razmišljanju je poštovanje. Mi Mađari svoju spoljnu politiku zasnivamo na uzajamnom poštovanju. Mi ne gradimo spoljnu politiku kako bismo rekli drugim zemljama kako da rade, ne da bismo ih podučavali, ne da bismo govorili o drugim zemljama na način na koji američki ambasador govori o nama u Senatu”, rekao je Sijarto.

On je istakao da mađarska vlast sprovodi spoljnu politiku kako bi izgradila veze koje su korisne za zemlju.

“Ta strategija spoljne politike zasnovana na uzajamnom poštovanju u velikom delu sveta izaziva poštovanje. Nikada nismo diskriminisali preduzeća ni na osnovu geografije, ni na osnovu partije, podržavali smo svakoga ko je mogao da doprinese razvoju mađarske ekonomije”, rekao je Sijarto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: