Podeli vest

Potredsednik Srpske liste (SL) Igor Simić izjavio je danas da su svi predstavnici američke administracije, sa kojima je delegacija SL razgovarala tokom posete Vašingtonu, apsolutno svesni odgovornosti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za tešku sitauciju na KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SRPSKA LISTA
Foto: Srpska lista logo

Simić je u izjavi za Tanjug iz Vašingtona rekao da su predstavnici SL na sastancima koje su imali sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a potom u Senatu i u Kongresu, imali priliku da se bolje upoznaju sa pozicijom SAD u pogledu KiM.

Dodao je da smatra da je ta poseta od izuzetnog značaja zato što dolazi u trenutku izuzetne tenzije i eskalacije koja je na KiM izazvana jednostranim potezima Aljbina Kurtija.

“Glas Srba sa KiM se izuzetno dobro čuje. Apsolutno su svesni odgovornosti Aljbina Kurtija, njegovih postupaka i namera tako da verujem da su apsolutni razočarani njegovim potezima i da smatraju da ono što je radio Srbima sa KiM nije način na koji treba rešavati probleme između Srba i Albanaca. Kurti je poželeo da jednostranim potezima, uz specijalne jedinice, koje su nelegalno na severu KiM, rešava otvorena politička pitanja koja bi trebalo da budu rešena u okviru dijaloga Beograda i Prištine”, poručio je Simić.

Dodao je da ambasador Srbije u SAD Marko Đurić radi ogroman posao kada je u pitanju predstavljanje Srbije po svim pitanjima, a posebno po pitanju KiM.

Simić kaže da je očigledno da su očekivanja SAD mapa puta koja je predstavila EU, a da je razlika u stavovima u tome što oni imaju više poverenja da će Kurti povući specijalne jedinice sa severa, odnosno da će se stvoriti uslovi za održavanje lokalnih izbora.

“Mi smo preneli stav srpskog naroda sa severa KiM, ne samo SL, da izbori nisu magična pilula koja će rešiti sva otvorena pitanja nastala Kurtijevim jednostranim potezima. On je svojim potezom pokazao da ne želi suživot Srba i Albanaca i da je njegov jedini cilj proterivanja Srba sa KiM”, istakao je Simić.

Naglasio je da o izborima u ovom trenutku ne može da se govori i da su to jasno stavili do znanja svim sagovornicima, jer nisu ispunjeni elementarni uslovi poštovanja prava srpskog naroda.

“U atmosferi u kojoj do zuba naoružane kosovske formacije maltretiraju, hapse i premlaćuju srpski narod nesuvislo je govoriti o izborima. Verujem da smo preneli da bojkot izbora u aprilu 2023. godine nije bila odluka Beograda, već stav Srba sa severa KiM, kao reakcija na akcije Kurtija koje su imale za cilj da proteraju srpski narod nepoštovanjem osnovnih ljudskih prava i sporazuma potpisanih u Briselu”, rekao je potpredsednik SL.

Kako je rekao, SAD su priznale jednostrano otcepljenje tzv. Kosova i jako je teško boriti se za interese srpskog naroda u SAD.

“Najvažnije je da mi razgovaramo sa njihovim predstavnicima i da predstavimo potrebe srpskog naroda. SL i Srbi su više puta pokazali spremnost da kroz dijalog i kompromis dođe do smirivanja situacije i pomirenja srpskog i albanskog naroda, ali smo se suočili sa opstrukcijama, a posebno u poslednje dve godine, jer Priština sprovodi klasično institucionalno nasilje i represiju”, rekao je Simić. Kaže da ne želi da bude preveliki optimista, ali da želi da veruje da će se ono što su tamo čuli pretočiti u dela.

“Očekujem da SAD, kroz svoje predstavnike u KFOR-u, garantuju mir Srbima na KiM, sprečavanje hapšenja naših građana i direktno uključenje u postupke koji se vode protiv naših sugrađana u kojima Priština do sada nije iznela nijedan dokaz o njihovoj krivici. Verujem da SAD i njeni predstavnici neće dozvoliti da Kurti oponira njima, NATO i EU. Kada govorimo o pravima Srba mi smo na istoj poziciji kao EU i SAD, koji smatraju da je potrebno što pre deeskalirati situaciju”, poručio je Simić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…