Podeli vest

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, pored političkog značaja i podizanja ugleda naše zemlje, veoma je važna i u ekonomskom smislu i otvara nam nove perspektive i novo poglavlje, ne samo u saradnji sa Kinom, nego i celokupnog rasta i razvoja naše zemlje, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji stupa na snagu 1. jula je uz EXPO 2027. najveća razvojna šansa naše zemlje za narednih 15 do 20 godina”, rekao je Mali.

On je podsetio, gostujući na Pinku, da Srbija ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa CEFT-om, dobre odnose sa zemljama Evropske unije, Sporazum sa Evroazijskom unijom, Turskom, preferencijalni status sa SAD i ocenio da sada kada imamo i sporazum sa Kinom nameće se pitanje zašto neko ko hoće da investira u neku zemlju ne bi došao u Srbiju.

“Kod nas imaju sve moguće uslove kada je infrastruktura u pitanju, dobar geografski položaj, stabilno okruženje, atraktivnu konkurentnu privredu, a kada naprave svoju fabriku, zaposle srpske građane, mogu da proizvode i izvoze u zemlje gde živi dve milijarde ljudi”, naveo je on.

Istakao je da je sa Kinom potpisano 29 sporazuma i da se Sporazumom o slobodnoj trgovini s jedne strane dopušta uvoz iz Kine za onu robu koja se ne proizvodi u Srbiji, kao što su recimo mobilni telefoni i da će smanjenjem carina naši građani dobiti jeftinije proizvode.

“S druge strane gledali smo naravno da zaštitimo i našu industriju, tako da za neke proizvode imamo 15 godina prelazni period i to je veoma važno. Taj sporazum će nama doneti to da motivišemo domaće proizvođače da budu konkurentniji i atraktivniji”, rekao je on.

Naveo je da nam se otvara najveće tržište u svetu čija srednja klasa broji 400 miliona ljud, što je prema njegovim rečima potencijal koji ne može da se zanemari.

Istakao je da se carine za ulazak proizvoda u Kinu kreću između 38 odsto i 62 odsto, što opterećuje izvoz u ovu zemlju, a smanjenje i ukidanje carina, kakvo smo mi dobili povećava konkurentnost.

Kao veoma važno u vezi sa posetom kineskog predsednika je istakao to što je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom je Kina potpisala zajedničku izjavu, što je prema njegovim rečima nivo više u odnosu na sporazum o strateškom partnerstvu, koji je postojao.

Koliki je značaj Kine na globalnom ekonomskom planu prema njegovim rečima pokazuju podaci da je 1980. godine udeo Kine u ukupnom svetskom BDP-u iznosio 2,7 odsto, a prošle godine je bio 19 odsto, sa daljom tendencijom rasta.

“Dakle, Kina postaje svetska sila, iz godine u godinu, iz decenije u deceniju raste njihova moć. A Evropa je recimo 1980. godine bila na 28-29 odsto, a sada je 18 odsto, sa daljom tendencijom pada”, istakao je on.

Dodao je da je Evropska unija i dalje naš najveći spoljnotrgovinski partner, ali da se odgovornom politikom razmišlja o tome kakva će situacija biti sledećih 10, 15, 20 godina i privredi se otvaraju vrata najvećeg tržišta na svetu.

Podsetio je da Srbija završava pregovore oko slobodne trgovine sa Egiptom, da se radi na sporazumu sa Emiratima, razgovori su započeti sa Južnom Korejom.

Naveo je da su se najveće kineske investicije, one u Boru i Smederevu, pokazale uspešnim što je ilustrovao podacima da je prosečna plata u Boru 140.000 dinara, a u smederevskoj železari skoro 100.000 dinara.

Mali je ocenio da je veoma važno to što će Kina učestvovati na EXPO 2027. i što će nam kao neko ko je organizovao i veliku EXPO izložbu svoje iskustvo podeliti sa nama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: