Studija iz Kine sugeriše da sir ne samo da je dobrog ukusa, već može da produži život tako što će povećati naše mentalno blagostanje

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pexels

Postoje dobre vesti za sve koji vole da jedu sir: nova studija sugeriše da bi to moglo da vam pomogne da produžite život .

Istraživači iz Kine su ispitali gene miliona Evropljana i zaključili da ljudi sa boljim mentalnim blagostanjem žive duže i zdravije . I određene životne navike, kao što je jedenje sira, mogle bi povećati ovaj efekat.

Prethodne studije su pokazale da sreća i zadovoljstvo mogu imati pozitivan uticaj na starenje – čak i više od prestanka pušenja. Međutim, na ova zapažanja često su uticali drugi faktori kao što je socioekonomski status.

To je ono što nova studija radi drugačije

Za novu studiju, istraživači su koristili metod pod nazivom Mendelska randomizacija. Ova analitička tehnika im je omogućila da ispitaju uticaj genetskih faktora na zdravstvene ishode i pokažu potencijalne uzročne veze bez potrebe za sprovođenjem kliničkih studija.

Mentalno zdravlje je presudno

Studija pokriva osam različitih evropskih skupova podataka, svaki sa 38.000 do 2,4 miliona pojedinaca. Istraživači su pronašli dokaze da bolje mentalno blagostanje – mereno zadovoljstvom životom, raspoloženjem, neuroticizmom i simptomima depresije – može doprineti dužem i zdravijem životu.

„Naša studija pruža ohrabrujuće dokaze da je promovisanje mentalnog blagostanja održiv put ka zdravom starenju, bez obzira na socioekonomski status pojedinca“, rekli su autori predvođeni Tian-Ge Vangom sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jiao Tong u Šangaju.

Kakve veze ima sir sa srećom?

Na osnovu 33 faktora koji povezuju mentalno zdravlje sa fizičkim starenjem, istraživači su otkrili da, iako sir nije direktno odgovoran za dugovečnost, veća potrošnja sira i voća doprinosi dobrobiti ljudi.

U istraživanji oni koji su konzumirali sir bivali su za 3,67 odsto zdravljiji i i imali duži životni veki, dok je kod konzumiranjea voća taj procenat bio 1,96.

Poređenja radi: Pušenje je imalo negativan efekat od 4,56 odsto, a provođenje puno vremena na televiziji čak je imalo negativan efekat od 7,39 odsto.

Zašto sir?

Zašto bi posebno sir mogao imati tako veliki efekat još nije u potpunosti shvaćeno i zahteva dalje istraživanje. Iako se masna hrana često smatra nezdravom, studije pokazuju da umerena konzumacija mlečne masti može smanjiti holesterol i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka, piše Sciencealert.com .

S druge strane, punomasni mlečni proizvodi poput sladoleda povezani su sa lošijim mentalnim zdravljem, ali određeni sirevi mogu imati pozitivne efekte u uravnoteženoj ishrani.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: