Podeli vest

U Kijevu i ostatku Ukrajine danas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost dok se u ukrajinskom glavnom gradu očekuje početak samita lidera Evropske unije i Ukrajine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina Ilustracija
Foto: Shutterstock

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je domaćin zvaničnicima Evropske unije, koji su doputovali u Kijev i koji obećavaju da će podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno, ali negiraju njen brz put ka pridruživanju evropskom bloku, preneo je Rojters.

Zelenski je domaćin predsedniku Saveta EU Šarlu Mišelu, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepu Borelju. Evropski zvaničnici i Zelenski će na samitu Ukrajina-EU razgovarati o novom paketu sankcija Rusiji.

Zelenski je pozvao na nove sankcije EU protiv Rusije, ali nove sankcije koje blok priprema za godišnjicu početka rata u Ukrajini neće biti u skladu sa zahtevima njegove vlade.

“Danas vidimo da je tempo sankcija u Evropi malo usporen. Teroristička država (Rusija) se prilagođava sankcijama. Trebalo bi to rešiti. Verujemo da to možemo zajedno”, rekao je Zelenski juče na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa Fon der Lajen.

Ona je kazala da Rusija plaća veliku cenu, jer sankcije nagrizaju njenu ekonomiju, vraćajući je unazad za jednu generaciju. Današnji samit Ukrajina-EU prvi je skup visokog formata u ukrajinskoj prestonici od početka rata 24. februara 2022. godine.

Tokom sastanaka predviđeni su razgovori o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini, poboljšanju pristupa ukrajinskih proizvoda tržištu EU, pomoći Ukrajini u pokrivanju energetskih potreba, uvođenju novih sankcija Rusiji, krivičnom gonjenju rukovodstva u Moskvi zbog ratnih zločina i drugim temama. EU će podržati Ukrajinu i ukrajinski narod protiv Rusije dok god bude potrebno, navešće troje lidera u zajedničkom saopštenju, u čiji je nacrt Rojters imao uvid.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: