Podeli vest

Posetioci božićnog vašara u Veroni već pijuckaju kuvano vino i kupuju praznične dekoracije, ali osim drvenih tezgi na vašaru, taj italijanski grad još nije ukrasio svoje ulice jer zvaničnici raspravljaju o tome koliko osvetliti grad tokom energetske krize.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nova godina
Foto: Pixabey

U gradovima širom Evrope, zvaničnici razmišljaju o tome da li se odlučiti za prigušeno osvetljenje pošto su cene energenata porasle zbog rata u Ukrajini ili osvetliti gradove nakon dve godine božićnih praznika pogođenih pandemijom korona virusa i priuštiti građanima praznično veselje, tokom kojeg bi i trgovci mogli da zarade.

Posetioci božićnog vašara u Veroni već pijuckaju kuvano vino i kupuju praznične dekoracije, ali osim drvenih tezgi na vašaru, taj italijanski grad još nije ukrasio svoje ulice jer zvaničnici raspravljaju o tome koliko osvetliti grad tokom energetske krize.

“U Veroni je atmosfera ionako tu”, rekao je Ðankarlo Peskijera, čija radnja u kojoj prodaje bunde gleda na Pjaca Bra.

Na tom trgu zvaničnici planiraju da osvetle ogromnu zvezdu padalicu koja se izvija iz amfiteatra iz rimskog doba na trg, preneo je AP.

Grad će, takođe, postaviti božićnu jelku na glavnom trgu.

“Ako ne bude osvetljenja, mogli bi i da ukinu i Božić”, rekla je Estrela Puerto, koja prodaje tradicionalne španske mantilje ili ženske velove u maloj prodavnici u Granadi u Španiji i dodala da božićni ukrasi podstiču posao.

Manje svetla svetluca sa centralne jelke na čuvenom božićnom vašaru u Strazburu, koja svake godine privuče dva miliona ljudi, jer ovaj francuski grad nastoji da smanji potrošnju električne energije za 10 odsto.

Od Pariza do Londona, gradski zvaničnici ograničavaju sate prazničnog osvetljenja, a mnogi su prešli na energetski efikasnija LED svetla ili obnovljive izvore energije.

Londonski trgovački kvart Oksford strit nada se da će smanjiti potrošnju energije za dve trećine ograničavanjem osvetljenja od 15 časova do 23.00 i ugradnjom LED sijalica.

“Ekološki gledano, to je jedino pravo rešenje”, rekla je stanovnica Pariza Mari Breže (26) dok je šetala Jelisejskim poljima, koja su osvetljena samo do 23.45 časova, umesto do 2 sata ujutru kao prethodnih godina na Božić.

Svetla su ugašena duž avenije Andraši u Budimpešti, koja se često naziva i mađarskim Jelisejskim poljima, jer su zvaničnici odlučili da neće biti okupana belim svetlima u dužini više od dva kilometra kao prethodnih godina.

Osvetljenje je smanjeno i na gradskim znamenitostima, uključujući i na mostovima preko reke Dunav.

“Ušteda na dekorativnom osvetljenju je činjenica da živimo u vremenima kada nam je potrebna svaka kap energije”, rekao je zamenik gradonačelnika Budimpešte Ambrus Kis.

Praznična LED svetla ove godine će biti ugašena od 1.00 sati do 6 časova u starom centru grada Brašova u centralnoj Rumuniji i na drugim mestima, rekli su zvaničnici.

U italijanskom planinskom gradu Borno, u Lombardiji, biciklisti na stacionarnim biciklima osvetljavaće gradsku božićnu jelku.

Što brže budu okretali pedale, jelka će više sijati.

Na drugim mestima u gradu neće biti postavljena praznična rasveta kako bi se podigla svest o očuvanju energije, rekli su zvaničnici.

Božić će “sijati” u Nemačkoj, gde je praznik veliki podsticaj za trgovce i restorane.

Od smanjenja osvetljavanja koja su najavljena ove jeseni izuzeta su osvetljenja za verske praznike, a posebno za Božić, iako su aktivisti za zaštitu živote sredine pozivali na uzdržanost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: