Podeli vest

Učesnici protesta zahtevali su socijalnu pravdu i povećanje plata, kao i da predsednik Makron odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pariz
Foto: Shutterstock

Hiljade ljudi učestvovalo je danas u prvomajskim protestima širom Francuske, koji su u glavnom gradu Parizu prerasli u povremene okršaje policije s odvojenim grupama demonstranata, javio je Mond.

Učesnici prvomajskih skupova u Francuskoj zahtevali su danas socijalnu pravdu i povećanje plata, kao i da predsednik Emanuel Makron odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, javio je Rojters.

Većina skupova bila je mirna, ali je policija u Parizu intervenisala nakon što su anarhisti iz “Crnog bloka” pokušali da podignu barikadu u ulici u blizini Trga Republike, navodi se u saopštenju policije.

Restoran Mekdonalds i agencija za nekretnine na trgu Leon Blum su opljačkani, prozori su im polomljeni, a kante za smeće zapaljene.

U Parizu i drugim gradovima, uključujući Lil, Nant, Tuluz i Marsej, organizovano je oko 250 skupova.

U francuskoj prestonici, sindikalistima su se pridružile političke ličnosti, uglavnom iz levice i aktivisti koji se bore za sprečavanje klimatskih promena.

Učesnici marša nosili su transparente na kojima je pisalo “Penzionisanje pre artritisa”, “Penzionisanje sa 60 godina, zamrzavanje cena” i “Makron, izlazi napolje”.

“Što je jača mobilizacija za ovaj prvomajski protest, snažnije ćemo moći da utičemo na politiku vlade”, rekao je za Rojters predsednik sindikata CGT Filip Martine pre početka skupa.

Dodao je da Vlada mora da se nosi sa problemom kupovne moći podizanjem plata.

Lider levice Žan-Lik Melanšon, koji je bio treći u prvom krugu predsedničkih izbora, prisustvovao je pariskom maršu.

“Nećemo učiniti nijedan ustupak po pitanju penzija,” rekao je Melenšon pre početka marša.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: