Podeli vest

Povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti žrtvama na Groblju oslobodilaca Beograda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dan pobede
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Počast su odali i predstavnici Ministarstva odbrane, predsednik skupštine Grada Breograda Nikola Nikodijević, kao i predstavnici SUBNOR-a Srbije.

Na Spomen-kompleksu groblja oslobodilaca Beograda položili su vence uz najviše vojne i državne počasti i predstavnici diplomatskog kora Belorusije, Rusije, Kazahstana i Azerbejdžana Delegacije su nakon polaganja venaca u odale počast “večnoj vatri”, koja se nalazi u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda.

Počasti je prisustvovao i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko. Veliki broj građana je prisustvovao skupu sa namerom sa oda počast stradalim vojnicima koji su učestvovali u oslobađanju Beograda.

U Novom Sadu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Spomen groblju, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa delegacijom Gradskog odbora SUBNOR-a, Organizacijom rezervnih voznih starešina i predstavnicima Vojske Srbije, obeležio Dan pobede nad fašizmom.

Đurić je istakao da je važno održati sećanje na sve žrtve i borce koji su svojim životima doneli mir i slobodu budućim generacijama.

“Za nas kao grad izuzetno je važno da nikada ne zaboravimo sve ove ljude koji su dali svoje živote i herojski se borili za slobodu. Negujemo kulturu sećanja tako što se svakog 9. maja ovde okupljamo i polažemo vence za ljude koji su svojim životima nama dali da živimo slobodno i ostavili su nam nasleđe koje i mi, a i generacije koje će buduće za nas živeti treba dalje da nastavimo da čuvamo, negujemo, gradimo i da živimo u zajednici sa principima tolerancije”, rekao je Đurić.

Predsednik udruženja boraca Grada Novog Sada Milovan Vujić kaže da je važno očuvati mir i negovati tradiciju koja će se prenositi i na naredne generacije.

“U ime toga mi kao potomci obeležavamo i tražimo da naši potomci obeležavaju ove značajne datume iz istorije NOB-a. Jugoslavija je pobedila sa jugoslovenskom narodnom armijom i izvojevala ovu pobedu i ovu slobodu”, izjavio je Vujić.

Vučević položio venac na Spomenik Neznanom junaku povodom Dana pobede

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević položio je danas venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ministar Vučević venac je položio u pratnji šefa Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Gorana Momčilovića i načelnika Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba brigadnog generala Mileta Vitezovića.

Nakon što je uz intoniranje himne Republike Srbije i svečani stroj Garde Vojske Srbije položio venac, ministar odbrane je u spomen-knjigu upisao: “Besmrtnim herojima, svima vama bez obzira na ideološke razlike i svim palim saveznicima za svetu slobodu našeg naroda, neka je večna slava i hvala.

Danas, kada u tuzi dočekujemo Dan pobede, duboko potreseni tragedijom koja nas je nedavno zadesila, inspirisani vašom verom i junaštvom zavetujemo se da ćemo znati da sačuvamo slobodu i mir. Večan pomen podaj Gospode svim herojima slobode Srbije”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ