Podeli vest

Pšenica za isporuku u narednom mesecu poskupela je na berzi u Čikagu za 5,5 posto na 8,75 dolara po bušelu (27,2 kilograma), pri čemu je na otvaranju trgovanja dostigla maksimum od 8,93 dolara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pšenica p
Foto: Pixabay

Cena pšenice na terminskom trgovanju skočila je danas nakon što se Rusija povukla iz sporazuma s Ukrajinom o izvozu žitarica posle napada na brodove koji su učestvovali u obezbeđivanju trgovačke rute preko Crnog mora.

Pšenica za isporuku u narednom mesecu poskupela je na berzi u Čikagu za 5,5 posto na 8,75 dolara po bušelu (27,2 kilograma), pri čemu je na otvaranju trgovanja dostigla maksimum od 8,93 dolara. Cena kukuruza je porasla za 2,2 procenta po bušelu (25,4 kilograma), dok je soja ojačala za 1,0 posto na 14,13 dolara, prenosi Raša tudej.

Sporazum o žitu, uz posredovanje UN i Turske, dogovoren je između Rusije i Ukrajine u julu s ciljem da se deblokira poljoprivredni izvoz preko Crnog mora iz Rusije i Ukrajine, koji je zaustavljen zbog vojnog sukoba između dve zemlje.

Moskva je u subotu saopštila da se povlači iz sporazuma zbog napada dronovima na brodove ruske Crnomorske flote koji su obezbeđivali prolaz poljoprivrednog tereta. Kijev nije ni potvrdio ni demantovao izvođenje napada, a odluku Rusije je okarakterisao kao „primitivnu ucenu“.

Zajednički koordinacioni centar (JČ) u Istanbulu saopštio je danas da su se UN, Turska i Ukrajina dogovorile o planu za isplovljavanje 16 brodova koji se nalaze u teritorijalnim vodama Turske uprkos odluci Rusije o suspendovanju sporazuma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: