Podeli vest

Zahvaljujući novim mamografima, koji su stigli u veliki broj gradova, preventivni i dijagnostički pregledi dojke biće dostupni svakoj ženi u Srbiji, ma gde ona živela, izjavila je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ


Ona je, nakon svečanog uručenja mamografa koji je Domu zdravlja Vračar poklonila država, istakla da je reč o najsavremenijem mamografu koji ima minimalno zračenje, a tri puta jaču rezoluciju.

“To znači da se tri puta bolje vidi svaka promena. Ima još jednu značajnu karakteristiku, a to je da ima tomosintezu koja omogućava da se vidi i najminimalnija promena”, istakla je direktorka RFZO-a.

Dodala je da je za žene značajno i to što su pregledi na ovakvim mamografima gotovo bezbolni.

Sanja Radojević Škodrić je naglasila da je ovim ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u Srbiju stići 18 najsavremenijih mamografa.

Direktor Doma zdravlja Vračar Miroslav Dmitrović poručio je da će sutra biti sprovedeni prvi preventivni pregledi kod svih pacijentkinja koje dođu u tu ustanovu, a da od ponedeljka počinju redovni pregledi u dve smene.

Na novom mamografu danas je pregledana i prva pacijentkinja, Mirjana Drinjaković, koja je navela da je to njen prvi pregled dojke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: