Podeli vest

Broj zahteva za azil u Evropskoj uniji je u prošloj godini skočio za 18 odsto i dostigao 1,14 miliona, što je najviši nivo od migrantske krize 2015/16, pokazali su danas objavljeni podaci Agencije Evropske unije za azil (EUAA).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Novi podaci će verovatno podstaći već burnu debatu o migracijama i ekstremno desničarskim stavovima, uoči niza lokalnih i nacionalnih izbora širom kontinenta, kao i izbora za Evropski parlament u junu, ocenjuje Rojters.
Prema podacima EUAA, Sirijci i Avganistanci su i dalje najbrojniji podnosioci zahteva za azil.


U novom trendu, turski državljani su činili treću najveću grupu kandidata, podnijevši 82 odsto više zahteva nego prethodne godine.
Broj Palestinaca koji su podneli zahtev za azil porastao je na rekordnih 11.600 nakon rata između Izraela i Hamasa, navodi se u saopštenju, uz napomenu da je teško ispravno registrovati njihov broj s obzirom da većina zemalja članica EU ne priznaje Palestinu kao državu.


Nemačka je ponovo bila vodeća destinacija tražilaca azila u EU, i primila je skoro trećinu svih zahteva, dok je Kipar primio daleko najviše zahteva u odnosu na broj stanovnika – jedan na 78.
Iako su zahtevi za azil za 2023. godinu nešto ispod nivoa iz 2016. godine, povrh njih je još oko 4,4 miliona Ukrajinaca koji su u EU potražili utočište od ruske invazije na Ukrajinu, a koji ne moraju formalno da podnesu zahtev.


Podaci EUAA dolaze mesec dana nakon što je Agencija Evropske unije za zaštitu granica, Fronteks, registrovala najveći porast neregularnih prelazaka granice od 2016.
Ovako visoki nivoi su podstakli diskusiju o tome kako obuzdati migraciju jer neke lokalne vlasti kažu da su preplavljene.


Evropska unija je pooštrila spoljne granice i svoje zakone o azilu od krize 2015-2016, i sklopila sporazume na Bliskom istoku i u severnoj Africi da tamo ostane više ljudi.


EU je, takođe, u decembru postigla značajan sporazum o novim pravilima osmišljenim da ravnomernije podele troškove i posao ugošćavanja migranata, kao i za ograničenje broja ljudi koji dolaze.
Neke stranke, međutim, kažu da ta pravila ne idu dovoljno daleko, konstatuje Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ