Podeli vest

Ukrajinci i Ukrajinke, hrvatski građani i politički funkcioneri okupili su se na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića dan nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu i pozvali na nastavak pomoći ratom razorenoj zemlji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zagreb
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Ukrajinci i Ukrajinke nosili su plavo-žute zastave i transparente “BRIŠ iz Ukrajine mali krokodilski psihopat”, “#armUkrainenow” i “Rusija je teroristička država”, javila je Hina.

Ukrajinski ambasador u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, inicijator današnjeg skupa “Hrvatska za Ukrajinu”, pohvalio je snažan duh Ukrajinaca u proteklih 366 dana i rekao da je vreme da se Rusija “protera s ukrajinske teritorije”.

“Neprijatelj razume samo jedan jezik i govori samo jednim jezikom – jezikom sile”, naglasio je Kirilič.

Ubijene su hiljade ljudi, milioni su izbegli, razorena je infrastruktura i pronalaze se masovne grobnice, tvrdi Kirilič, koji je patnju ukrajinskih gradova uporedio s Vukovarom.

“Kad govorim Mariupolj, mislim na Vukovar – grad mučenika. I takvih Vukovara u Ukrajini je više od desetak”, rekao je ukrajinski ambasador, a na skupu su mu se pridružili ambasadori članica EU-a i zemalja prijatelja Ukrajine.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je novinarima da je Zagreb ukrajinskoj deci “osigurao vaspitanje i obrazovanje u gradskim vrtićima i školama”, kao i da je “nakon više decenija rešeno pitanje Ukrajinskog doma, kome je dodeljen gradski prostor u centru grada”.

Ministar hrvatskih branilaca i potpredsednik vlade Tomo Medved naglasio je na skupu da Ukrajina može da računa na “nastavak snažne političke, diplomatske, humanitarne, finansijske, ali i vojne pomoći” Hrvatske.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: