Podeli vest

Skupšitna Srbije završila je danas rad usvajanjem više zakona i sporazuma, a poslanici su na početku rada izabrali novog člana vlade – ministra privrede Slobodana Cvetkovića.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Nakon tročasovne rasprave, koja je sve vreme bila praćena nesnosnom bukom dela opozicije koja je nastojala da blokira rad parlamenta, poslanici su pored rebalansa bužeta, kako najvažnijeg Zakona, usvojili zakone o akcizama, penzijskom i invalidskom osiguranju, upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države i bezbednosti saobraćaja.

Usvojili su i zakone vezane za obrazovanje koji se tiču dualnog obrazovanja, prosvetne inspekcije i visokog obrazovanja.

Poslanici su usvojili i Zakon o učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije, kao i Zakon o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu.

Potvrdili su Sporazume između Srbije i Evropske unije o našem učešću u Mehanizmu civilne zaštite Unije. Poslanici su, takođe, potvrdili Sporazum o zajmu između KfW, Frankfurt na Majni i Srbije koju zastupa Vlada Srbije delujući preko i putem Ministarstva finansija za Zajam za politike – “Reforma sektora energetike i životne sredine u Srbiji”.

Potvrđen je i Sporazum o filmskoj koprodukciji između Srbije i Italije, kao i između vlada Srbije i Francuske o socijalnoj sigurnosti. Prihvaćen je i Sporazum o međunarodnom prevozu lako kvarljivih namirnica i specijalnim sredstvima za njihov prevoz. Poslanici su uzvojili i Sporazum između Srbije i Italije o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola, ali i kao između Srbije i Azerbejdžana o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

Potvrđen je Sporazum Srbije i Ekvatorijalne Gvineje, kao i Srbije i Gabona o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Protokola iz 1988. na Međunarodnu konvenciju o zaštiti ljudskog života na moru, 1974, kao i onaj koji se tiče potvrđivanja Memoranduma o razumevanju između Evropske unije i Srbije, s druge strane, o učešću Srbije u Komponenti za zapošljavanje i socijalne inovacije (“EaSI”) Evropskog socijalnog fonda plus (ESF+), koji je podnela Vlada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: