Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije završili su nešto pre 20 časova raspravu u načelu o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, a u nastavku sednice su započeli pretres po amandmanima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Posle rasprave o amandmanima uslediće glasanje, ali još uvek nije izvesno da li će se poslanici izjasniti večeras ili sutra.

Ranije danas, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je na sednici Skupštine Srbije da niko ko drži do časti ne bi tvrdio da aktuelna vlast nije primenila nijednu preporuku ODIHR, jer su, kako je rekao, od 2019. do 2022. primenjene 54 preporuke.

On je zapitao opoziciju zašto nisu sproveli nijednu preporuku ODIHR dok su oni bili na vlasti.

“Napravili smo 54 koraka u odnosu na ono što ste vi uradili kada ste bili na vlasti i tada je rezultat bio nula. Raspoloženi smo da primenimo i sve ostale preporuke ODIHR i o tome ćemo razgovarati i narednih dana, a jedna od njih je da jedan birač može da podrži sve izborne liste”, rekao je Jovanov.

“Za 12 godina opozicije, vi niste uspeli da pronađete 17.000 ljudi koji će da vam čuvaju kutije. To je bila osnovna obaveza svake ozbiljne političke stranke u periodu o kome pričate. Svi zajedno ne možete da pokrijete tri okruga i onda tražite u drugima krivce za to što nemate organizaciju”, rekao je Jovanov.

On je naveo da će se razgovarati i o komisiji koju je opozicija tražila da vrši kontrolu biračkog spiska, kao i o medijima jer, kako je rekao, ”nisu zadovoljni načinom na koji izveštava RTS”.

Jovanov navodi da ”na RTS prikazuju potpuno iskrivljenu realnost”, dodajući da je to ”možda zato što su urednici iz bivše garniture”.

Narodni poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović tvrdio je da su izbori 17. decembra bili “prepuni neregularnosti”, kao i da nijedna ODIHR-ova preporuka nije sprovedena.

Stefanović tvrdi i da nema mogućnosti za slobodne izbore.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da će i one opozicione stranke koje su pristale na izbore odustati od njih ako se veoma brzo ne ispune njihovi zahtevi, pre svega u vezi kontrole i ažuriranja biračkih spiskova.

On je rekao da su tri zahteva opozicije prihvaćena, ali samo deklarativno, jer još nisu dobili mogućnost kontrole i ažuriranja biračkih spiskova, već samo uvid.

Lutovac je rekao da je zahtev opozicije da građani koji su u poslednjih godinu dana upisani u birački spisak u Beogradu ne mogu da glasaju u prestonici.

Predsednik DS rekao je i da nisu zadovoljni izveštavanjem javnih servisa.

“Predložili smo 25. oktobra prošle godine da se članovi REM-a pojedinačno razreše zato što je medijska slika u Srbiji katastrofalna. Ponovo ćemo podneti taj zahtev”, rekao je Lutovac.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!

simone inzagi

SERIJA A: Inzagi trener godine

Italijanski fudbalski stručnjak i trener Intera Simone Inzagi proglašen je danas za najboljeg trenera Serije A za ovu sezonu, saopštilo…