Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je danas rezoluciju o veštačkoj inteligenciji (AI) čija je namena da promoviše sigurne, bezbedne i pouzdane AI sisteme za održivi razvoj, objavljeno je na nalogu UN na društvenoj mreži Iks.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ujedinjen nacije
Foto: Shutterstock

Tri meseca pregovora bilo je potrebno da se usvoji ova neobavezujuća rezolucija predložena od strane UN koju su podržale sve 193 države čanice, prenosi Asošijeted pres.

Glavni cilj rezolucije je da AI tehnologija pomogne plan razvoja UN do 2030. godine koji uključuje okončavanje svetske gladi i siromaštva, unapređenje svetskog zdravlja i obrazovanja za decu i postizanje rodne ravnopravnosti.

Jedan od ciljeva rezolucije je i da osigura da države u razvoju imaju mogućnost da iskoriste prednosti AI, kao što je pomoć u detektovanju bolesti, predviđanju poplava i obučavanju budućih generacija radnika.

“Plovimo u uzburkanim vodama u tehnologiji koja se brzo menja, što znači da je važnije nego ikad da se krećemo vođeni našim vrednostima”, rekao je američki zvaničnik za Rojters.

“Loš ili maliciozan dizajn, razvoj i upotreba AI sistema predstavlja rizike koji bi mogli da potkopaju zaštitu, promociju ili uživanje ljudskih prava i osnovnih sloboda”, piše u rezoluciji, prenosi Rojters.

“Verujemo da rezolucija ostvaruje prikladan balans između nastavka razvoja i zaštite ljudskih prava”, rekao je američki zvaničnik.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: