Podeli vest

Meteorolog Nedim Sladić ocenio je danas da narednih godina možemo očekivati sve ekstremnije vremenske prilike širom Evrope, slikovito opisujući temperaturne skokove kao naglo iskakanje “iz kratkih rukava u debele jakne i obrnuto”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ARHIVA

“Mora su sve toplije, a više od dve trećine planete čine okeani i mora. Sama energija koju upijaju mora jako se slabo oslobađa i ima visok toplotni kapacitet”, objasnio je Sladić za Tanjug.

On je naveo da se planeta zbog velike količine toplotne energije bori da održi balans. “Za svaki stepen postoji 6 do 7 odsto više oborive vode u atmosferi, samim tim više toplotne energije, više oborive vode znači da će u određenim područijima biti mnogo više padavina, da će biti procesi padavina intenzivniji”, objasnio je Sladić.

Dodao je da će se ciklično izmenjivati nagli periodi kiša koji će se promeniti u dugotrajnije sušne periode. “Temperaturno gledano, mi ćemo imati nagle temperaturne ekstreme kojima i trenutno svedočimo, tako da se nemojte iznenaditi da ćemo u sledećim godinama naglo iskakati iz kratkih rukava u debele jakne i obrnuto”, naveo je Sladić.

Komentarišući “Omega blocking sistem” koji se nalazi iznad Grčke, Sladić je objasnio da se on sastoji iz vruće i hladnije strane.

“‘Omega bloking sistem’ se sastoji iz dva dela, imamo tu vruću stranu i imamo tu hladniju stranu. Unutar te vruće strane nalazi se u ovom slučaju anticiklonalno polje koje se smestilo na područje centralne Evrope i sa njegove zadnje strane u južnoj struji je veoma vruć vazduh na području Francuske , Velike Britanije, Holandije i Nemačke gde se temperature približavaju brojci od 34, 35 stepena”, objašnjava Sladić.

On je naveo da je na području Grčke pala veća količina padavina u dva dana, nego u Ujedinjenom Kraljevstvu za godinu dana i dodao da se Srbija, BiH, Crna Gora nalaze u istom podneblju sa istim klimatološkim prilikama.

“Ako se trenutno nije desilo na području naših zemalja, a sada vidimo da se to dešava na području Grčke, onda definitivno treba da budemo obazrivi u narednim godinama koje dolaze, s obzirom na to da su mora toplija nego što je uobičajeno. Zato ne čudi količina padavina na području Grčke”, rekao je Sladić.

Prema njegovim rečima, grčke regije Tesalija i Kerija pogođene su iz razloga što je sa zadnje strane anticiklona koji je tada zahvatao područje Srbije pristizala određena količina svežijeg vazduha koji se susretao sa toplijim vazduhom sa Mediterana. “Uzimajući u obzir reljef terena, nailaskom na prirodnu prepreku vazduh se još više hladi i zbog toga ne treba da budemo iznenađeni što se sistem održavao na jednom mesu i istresao padavine upravo nad područjem centralne Grčke”, ukazao je Sladić.

Komentarišući visoke temperature u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sladić je naveo je sedmi dan za redom kako temperatura u ovoj zemlje prelazi 30 stepeni Celzijusa.

“U većini područja se beleže i tropske noći, a oborena je i sekvenca rekorda kada je u pitanju broj uzastopnih toplih noći na području Velike Britanije”, naveo je Sladić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: