Intoniranjem himne Republike Srbije počela je Komemorativna akademija povodom obeležavanja 25. godišnjice od bitke na Košarama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Događaju koji je organizovao Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije prisustvuju izaslanik predsednika Srbije i predsednik Vlade Miloš Vučević, članovi Vlade, komandant 53. graničnog bataljona na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, kao i ćerka poginulog majora Vojske SR Jugoslavije Krunoslava Ivannkovića, koji je stradao na Košarama 14. aprila 1999. godine, vršeći čin kapetana prve klase naše vojske, Sindi Ivanković.

Pored njih, događaju prisustvuju pripadnici Voske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) , kao i predstavnici Sprske pravoslavne crkve (SPC) i drugih verskih zajednica.

Izaslanik predsednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović položio je ranije danas venac na Spomenik herojima sa Košara u Beogradu, povodom 25. godišnjice od te bitke.

Pre četvrt veka u rejonu karaule Košare, neprijatelju su se suprotstavili pripadnici 53. graničnog bataljona, 2. motorizovanog bataljona 125. motorizovane brigade, borbene grupe 63. padobranske i 72. specijalne brigade, kao i delovi drugih jedinica, podsetio je ministar.

Podsetimo, bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u rejonu graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije.

Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života.

Teroristističke snage takozvane OVK, potpomognute regularnom albanskom vojskom i NATO avijacijom napali su pripadnike Vojske Jugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanja komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu.

Posle teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspela da porazi napadače i spreči njihov ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košarama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: