Podeli vest

Drugi čovek koji je posle Nila Armstronga 1969. godine zakoračio na Mesec, je na dan svog 93. rođendana po četvrti put stao na ludi kamen.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

baz oldrin
Foto: Tanjug/AP Photo/John Raoux, File

Čuveni kosmonaut Baz Oldrin, pilot misije Apolo 11 i drugi čovek koji je posle Nila Armstronga 1969. godine zakoračio na Mesec, je na dan svog 93. rođendana po četvrti put stao na ludi kamen.

“Uzbuđeni smo kao tinejdžeri koji su pobegli od roditelja da bi se venčali”, saopštio je Oldrin na Tviteru.

Kosmonaut je 20. januara oženio svoju dugogodišnju izabranicu, doktorku hemijskog inženjerstva Anku Faur, izvršnu zamenicu predsednika kompanije Baz Oldrin Venčurz, prenosi Bi-Bi-Si.

Apolo 11 je lansiran 16. jula 1969. godine s tročlanom posadom koju su činili Nil Armstrong, Edvin Baz Oldrin i Majkl Kolins.

Nil Armstrong je 21. jula 1969. godine postao prvi čovek koji je zakoračio na Mesec, a ubrzo mu se pridružio i Baz Oldrin. Za to vreme, Majkl Kolins je bio u komandnom modulu Kolumbija u orbiti oko Meseca.

Sletanje Apola 11 na Mesec je putem televizijskog prenosa pratilo više od 600 miliona ljudi, što je predstavljalo rekord tog vremena.

Tri astronauta su se vratila na Zemlju 24. jula, sletevši u Tihi okean.

Baz Oldrin je i danas jedan od samo troje ljudi koji su ikada zakoračili na površinu Meseca.

Svi članovi ekspedicije Apolo 11 su u oktobru 1969. godine posetili tadašnju Jugoslaviju i tom prilikom bili odlikovani Ordenom jugoslovenske zvezde s lentom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: