Podeli vest

Fjučersi na sirovi šećer su poslednjih dana porasli na 24 centa po funti i dostigli 11-godišnji maksimum. Rast cene šećera i vremenski uslovi mogli bi da podignu cenu slatkiša i slatkih napitaka u nebesa

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bulten.rs

Foto:Pixabay

Informacija da je cena sirovog šećera dostigla decenijski maksimum signal je proizvođačima konditorskih proizvoda da u budućem periodu dodatno podignu cene svojih proizvoda zbog troškova proizvodnje.

Sa druge strane širom sveta postoji i bojazan od nestašice šećera.

Ovu bojazan dodatno je podgrejala informacija koja je stigla iz Indije, drugog najvećeg proizvođača šećera, posle Brazila. Naime, Indijci su saopštili da su vremenski uslovi u ovoj zemlji doveli do toga da se smanje očekivane procene u proizvodnji šećera.

Prema podacima Međunarode organizaciji za šećer oko 80% globalne proizvodnje šećera u svetu potiče od šećerne trske, dok 20% potiče od repe.

Ni na polju proizvodnje šećera iz repe nije sve tako sjajano.

Tako Francuska, Šapnija i Italija više ne mogu proizvoditi količine šećera kao nekada.

Francusku, drugu zemlju po uzgoju šećerne repe nakon Nemačke, prošle je sezone pogodio niz toplinskih talasa i suša, a vlasti istovremeno žele da zabrane vrlo važne pesticide za uzgajivače šećerne repe.

Da li je vreme za zalihe šećera?

Decenijski rast cena sirovog šećera ne bi trebalo da vas podstakne da pravite zalihe šećera, jer bi to samo dodatno uzdrmalo tržište. Taj scenario smo već gledali pre nekoliko meseci kada je sa polica masovno nestajao šećer.

Stručnjaci kažu da cena sirovog šećera nadalje ne bi trebalo drastično da raste.

Informacija o ceni šećera bi možda mogla da vam bude signal da računate da će vam za konditorske proizvode nadalje biti potreban znatno veći budžet.

Sa druge strane, možda je vreme da svi pređemo na zdravije alternative.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: