Podeli vest

Pred nama je vikend u kome će temperature dostizati čak 30 stepeni, a prošli mesec je proglašen najtoplijim u istoriji zbog čega raste zabrinutost u svetu, a naučnici upozoravaju da više ništa neće biti isto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Četvrti mesec zaredom nastavljen je niz rekordnih temperatura kopna i mora. To predstavlja zlokobni signal o brzini kojom gasovi staklene bašte menjaju našu klimu. Ova, 2023. sada je na putu da bude najtoplija godina u istoriji, jer su jun, jul, avgust i septembar obarali rekorde.


Četvrti mesec zaredom nastavljen je niz rekordnih temperatura kopna i mora. To predstavlja zlokobni signal o brzini kojom gasovi staklene bašte menjaju našu klimu. Ova, 2023. sada je na putu da bude najtoplija godina u istoriji, jer su jun, jul, avgust i septembar obarali rekorde.

Pripremila Biljana Vraneš

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.596.0_sr.html#goog_646942784

00:00

/

01:50Prema Kopernikusu, septembar je imao prosečnu temperaturu od 16,38 stepeni. To je 0,5 iznad temperature prethodnog najtoplijeg septembra, 2020. godine, i oko 1,75 stepeni topliji septembar u poređenju sa predindustrijskim periodom 1850–1900.

Evropa i Afrika, Severna i Južna Amerika imale su najtopliji septembar u istoriji. U Aziji je ovaj septembar drugi po visini temperature, dok je septembar u Okeaniji bio treći.

Temperaturne anomalije su ogromne – daleko veće od svega što smo ikada videli u prošlosti, ističe prvi čovek Svetske meteorološke organizacije (SMO).

„Posebno je zabrinjavajuće što se El Ninjo i dalje razvija, tako da možemo očekivati da će se rekordne temperature nastaviti mesecima, sa kaskadnim uticajima na našu životnu sredinu i društvo“, prof. Peteri Talas, generalni sekretar SMO.

Ništa više neće biti isto

Slike evropskih prestonice koje su ovog leta preplavile internet prikazivale su ljude koji pokušavaju na razne načine da se rashlade.

Dolazile su iz Atine, Rima, Pariza… Stručnjaci kažu da će najveći evropski turistički centi jednastovano ostati bez gostiju u letnjoj sezoni, jer niko ne želi da svoj odmor provede uz toplotni udar.

Kako je nedavno izmereno, temperature u vangradskim sredinama su i dalje do 5 stepeni niže zbog čega stručnjaci smatraju da će doći do iseljavanja gradova.

Broj ljudi koji umire od posledica visokih temperatura iz godine u godinu raste, a suša utiče i na dostupnost hrane.

Svetske meteorološke organizacije će raditi sa naučnom zajednicom kako bi pokušali da razumeju koji dodatni faktori doprinose izuzetnom zagrevanju.

Na Konferenciji KOP 28 u Dubaiju, koja je zakazana za kraj novembra, stručnjaci će pokušati da sagledaju ozbiljnost posledica suše i preporuče hitne mere kako bi se rast temperature zaustavio


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…
orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…