Podeli vest

SAD traže ostatke oborenog balona iznad jezera Hjuron i optužuju Kinu, Kina uzvraća udarac i tvrdi da su slični baloni leteli i iznad njene teritorije. U priču se umešao i Japan koji tvrdi da je reč o špijunaži. Ipak, teorija o NLO još uvek je na snazi

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

Tanjug/Chad Fish via AP

Objekat oboren iznad jezera Hjuron još nije lociran

Leteći objekat koji su SAD oborile vojnim avionom F-16 u nedelju iznad jezera Hjuron još nije pronađen, rekao je zvaničnik Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP).

„Nije mi poznato da smo locirali ostatke objekta na jezeru Hjuron“, rekao je na brifingu v.d. zamenika komesara RCMP Šon Mekgilis.

On je naveo da je potraga u toku i da je u „veoma ranoj fazi“, preneo je Rojters. SAD su u nedelju oborile još jedan neidentifikovani leteći objekat iznad jezera Hjuron blizu kanadske granice, što je četvrti takav incident ovog meseca, preneo je ranije Bi-Bi-Si (BBC).

Vašington je u stanju visoke pripravnosti otkako je njegova vojska 4. februara uništila sumnjivi kineski špijunski balon.

Kina: Baloni SAD leteli iznad Kine 11 puta bez dozvole od januara 2022.

Kina je saopštila danas da su američki baloni na velikim visinama leteli iznad kineskog vazdušnog prostora bez dozvole 11 puta, od početka januara 2022. godine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, odgovarajući na pitanje na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu, nije naveo dalje detalje. Na pitanje kako je Kina reagovala na te letove, Vang je rekao da je odgovor Kine na takve incidente odgovoran i profesionalan, preneo je Rojters.

Vang je istakao da Kina nema sve informacije o letećim objektima koje su oborile SAD iznad Aljaske i Kanade, preneo je Rojters. Pentagon je saopštio da je borbeni avion F-16 oborio u nedelju neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron u američkoj državi Mičigen na granici sa Kanadom.

Objekat je, kako se navodi, leteo u blizini američkih vojnih lokacija SAD i predstavljao je ne samo pretnju za civilno vazduhoplovstvo, već je bio i potencijalno sredstvo za nadzor.

Bela kuća: Iznad Kine nema američkih izviđačkih balona

Iznad kineskog vazdušnog prostora nema izviđačkih balona, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. On je tako negirao tvrdnje Kine da su američki baloni na velikoj visini leteli preko kineske teritorije bez dozvole, više od 10 puta od početka 2022. godine, preneo je Rojters. Nedavno je došlo do spora između SAD i Kine zbog oborenog kineskog balona iznad američke teritorije. SAD tvrde da se radi o izviđačkom balonu, dok Peking tvrdi da je reč o meteorološkom balonu.

Vlada Japana: Leteći objekat iz 2022. najverovatnije bio kineski špujunski balo

U priču o letećim balonima uključio se i Japan.

Vlada Japana zaključila je da je objekat koji je prošle godine leteo iznad japanskih teritorijalnih voda blizu oblasti Kjušu najverovatnije bio kineski špijunski balon, prenela je danas televizija Fudži Njuz netvork (FNN).

Neidentifikovani balon primećen je u januaru 2022. godine iznad mora kod ostrva Kjušu, na jugozapadu Japana, prenosi Rojters. Glavni sekretar vladinog kabineta Hirokazu Macuno saopštio je u četvrtak 9. februara, na konferenciji za štampu, da je Japan pokrenuo istragu o poreklu tog letećeg objekta.

On je dodao da Tokio saradjuje sa Vašingtonom na utvrđivanju da li je taj objekat bio kineski balon sličan onom koji je oboren u subotu kod obale američke savezne države Južne Karoline, nakon što je prešao preko kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država.

Američki general: Ne isključuje se mogućnost i da su u pitanju vanzemaljci

Šef Američke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) za sever, general Glen Van Herk, izjavio je, posle niza obaranja neidentifikovanih objekata, da se ne isključuje mogućnost i da su u pitanju vanzemaljci ili neko drugo objašnjenje.

Na pitanje da li je isključio vanzemaljsko poreklo tri vazdušna objekta koja su oborili američki ratni avioni u proteklih nekoliko dana, Van Herk je na brifingu u Pentagonu rekao da ništa nije isključeno i da se procenjuju sve pretnje ili potencijalne pretnje i da se pokušava da one budu identifikovane.

Američki general je Kazao da vojska nije u mogućnosti da odmah odredi na koji pogon su bili oboreni objekti, niti odakle su došli i da ih zbog toga s razlogom zovu objektima, a ne balonima. Neimenovani zvaničnik američke odbrane rekao je posle brifinga za Rojters da vojska nema nikakve dokaze koji bi sugerisali da je bilo koji od oborenih objekata bio vanzemaljskog porekla.

Pentagon je saopštio da je borbeni avion F-16 oborio neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron u američkoj državi Mičigen na granici sa Kanadom. Objekat je, kako se navodi, leteo u blizini američkih vojnih lokacija SAD i predstavljao je ne samo pretnju za civilno vazduhoplovstvo, već je bio i potencijalno sredstvo za nadzor.

Američko ministarstvo odbrane je napomenulo da taj objekat nije ocenjen kao vojna pretnja za objekte na zemlji i da su ga radari prvo locirali iznad Montane, a da je oboren u 19.42 sati po srednjeevropskom vremenu u nedelju preneo je Rojters. To je bio četvrti objekat oboren iznad Severne Amerike u poslednjih nedelju dana, saopštila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Neidentifikovani objekat na velikoj nadmorskoj visini bio je treći koji su oborili američki i kanadski borbeni avioni, nakon objekta veličine malog automobila u petak na obali Aljaske i letećeg objekta iznad Jukona u Kanadi u subotu. Veliki balon za koji je Peking priznao da pripada Kini oboren je kod obala Južne Karoline 4 februara.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je u nedelju za televiziju Ej-Bi-Si da američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost misle da su objekti koji su oboreni iznad Aljaske i Kanade bili baloni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!