Podeli vest

RC C je najavio i osnivanje Savetodavne i koordinacione grupe kako bi proces konsultacija bio još strukturiraniji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ROMING TELEFON
Foto: Pixabay

Mobilni operateri iz Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana (ZB), kao i predstavnici Veća za regionalnu saradnju (RC C) i Evropske komisije (EK), razgovarali su danas o mapi puta za smanjivanje cena rominga između EU i našeg regiona, a prvi rezultati očekuju se polovinom 2023. godine.

“Prošle godine smo počeli intenzivno da radimo sa Evropskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjivanju cena rominga između EU i Zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konsulatacija kojim su obuhvaćeni svi akteri, i nadam se da ćemo prva umanjenja cena rominga viđeti već na leto 2023”, navela je danas generalna sekretarka RC C Majlinda Bregu.

RC C je saopštio da su kroz niz ambicioznih reformi u domenu politika u svim ekonomijama ZB zajedno sa smanjivanjem cena rominga između EU i regiona kroz samoreguliranje i komercijalne ugovore operatera, cilj procesa direktne koristi za građane i poboljšanje poslovnog okruženja.

„Tačno je da je smanjivanje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj deo posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja”, istakla je Bregu.

Dodala je da je RC C pouzdan regionalni partnera, kao i da EK daje podršku ovom procesu.

Bregu koja je ocenila da su vidljivi konkretni rezultati posle ukidanja rominga u regionu od jula prošle godine.

“Uprkos merama ograničenja putovanja, primjetili smo značajno povećanje svih pokazatelja korištenja rominga zahvaljujući režimu „rominga kao kod kuće” i to po pitanju odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prenosa podataka”, rekla je ona

Poredeći dve polovine 2021. istakla je da je došlo do dupliranja broja korisnika rominga u regionu, a promet podataka povećanje za do 460 procenata.

Sa 143 miliona minuta odlaznih poziva prošle godine korisnici rominga sa Zapadnog Balkana duplirali su rezultat u odnosu na 2019. godinu.

RC C je saopštio da je na sastanku koji je organizovala EK zaključeno da će nastaviti sa radom na koracima koji uskoro trebaju dovesti do početka smanjivanja cijena usluga prenosa podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana.

Krajnji cilj procesa je smanjenje cena rominga na približno isti nivo nacionalnih cena do 2027. godine.

Učesnicima sastanka su se obratili evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelji, i evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

RC C, EK i mobilni operateri iz EU i Zapadnog Balkana sastali su se nekoliko puta prošle i ove godine, čime su obezbedili održivost i doslednost procesa, te se zajednički bavili potrebama i izazovima.

RC C je najavio i osnivanje Savetodavne i koordinacione grupe kako bi proces konsultacija bio još strukturiraniji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: