Podeli vest

Gradonačelinik Beograda Aleksandar Šapić danas bi na sednici Skupštine grada mogao da zatraži ostavke genaralnog i finansijskog direktora GSP-a zbog katastrofalnog stanja u ovom preduzeću, pišu mediji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

GSP
Foto: Shutterstock ilustracija

Na sednici Skupštine grada Beograda, koja se održava danas, gradonačelnik Beograda mogao bi da zatraži ostavke generalnog direktora GSP Beograd Radiše Momčilovića i finansijskog direktora tog preduzeća Dejana Krstovića, navode beogradski mediji.

Prema procenama Centra za lokalnu samoupravu dugovanja GSP Beograd dobavljačima dostigla su 7 milijardi dinara u avgustu, od čega je čak 6.4 milijarde preko zakonskog roka.

To je samo jedan od razloga zašto bi Šapić mogao da zatraži odtavku direktora GSP-a.

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu kaže da Grad Beograd odvaja godišnje za GSP i privatne prevoznike preko 260 miliona evra godišnje, to jest skoro četvrtinu gradskog budžeta, što je , kako ocenjuje Jovanović, neodrživo.

Međutim, tu nije kraj. Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda na dnevnom redu je dodatno izdvajenje za posrnuli GSP.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević pojasnio je za Tanjug da zbog cene goriva na svetskom tržištu Beograd za GSP, kao i privatni prevoznici u sistemu javnog prevoza, plaćaju znatno veću cenu goriva nego pre šest ili sedam meseci.

“Zato Grad sada povećava cenu rada koju plaća privatnim prevoznicima po kilometru kako bismo uspeli da održimo stabilnost javnog prevoza u gradu”.

Jovanović, međutim, smatra da to ne može biti rešenje.

„Paradoksalna situacija da za gradski prevoz odvajamo sve više novca, a da je on sve gori, može se rešiti samo sistemskim reformama ove ključne komunalne aktivnosti“, zaključio je Jovanović.

Prema rečima Nikodijevića dodatno izdvajanje grada Beograda za GSP neće uticati na cenu karte u gradskom prevozu.

To zvuči kao dobra vest, ali je suština drugačija. Dugove GSP-a platiće i plaćaju građani i to ne samo dugove, već i kamate, i to na najmanje 6,4 milijardi duga prema dobavljačima

Hoće li Šapić prelomiti i smeniti Momčilovića i Krstovića?

Beogradski mediji pišu da bi, na zahtev Šapića, dva direktora koji su najodgovorniji za poslovanje GSP-a mogla danas da podnesu ostavku.

Podnošenjem ostavki i promenom rukovodstva GSP-a prestalo bi se sa praksom prethodne gradske vlasti da se krivica za stanje u ovom preduzeću svaljuje na građane koji se “švercuju”, jer je i za kontrolu plaćanja karata u javnom gradskom saobraćaju zadužen upravo GSP.

Ako su građani delom i krivi za neplaćanje karata postavlja se pitanje ko je odgovoran za loše stanje autobusa, nabavke gasnih autobusa i neodržavanje postojećih.

Iz Centra za lokalnu samupravu su u nekoliko navrata postavljali pitanje da li je istina da petina kineskih autobusa zbog kvarova stoji u garaži.

Ista organizacija više puta je pokušala da dobije odgovor nadležnih zašto od predviđenih i plaćenih 100 gasnih autobusa za Grad Beograd, do sada dopremljeno samo 20, ali, kako navode, čak ni oni nisu u funkciji, već su parkirani u garaži zvaničnog uvoznika.

Smena rukovodstva, kao prvi čin rešenja drame u GSP-u, čini se kao logičan korak ka sistemskom rešenju koje traži Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu i koji se protivi odluci dodatnog izdvajanja za GSP koja je danas na dnevnom redu Skupštine grada.

Da li će se gradonačelnik Beograda odlučiti da smeni “Vesićeve direktore” kako to mediji predviđaju, znaće se već danas. Uz to poznato je i da će građani, na ovaj ili na onaj način, morati da plate enormna dugovanja GSP-a. Poznato je i to da GSP ima gorući problem odlaska vozača, pa sve i da se reši pitanje kineskih i gasnih autobusa, ako se ovako nastavi, građane neće imati ko da vodi.

Sumirano, GSP je “zavijen u crno”, a reklo bi se da “građani koji se švercuju” ne mogu biti odgovorni za to.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: