Podeli vest

Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šojgu
Foto: TanjugRussian Defense Ministry Press Service via AP/FILE

“Ruska Federacija nikada nije bila pretnja NATO-u. Mi nemamo ni geopolitičke, niti vojne interese da napadnemo države bloka, mi jednostavno štitimo naše ljude na našim istorijskim teritorijama”, rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Šojgu je naglasio da je Rusija uvek ulagala maksimalne napore da održi stratešku stabilnost i ravnotežu snaga u svetu, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, trupe NATO-a koje se nalaze u blizini ruskih granica stvorile su dodatne pretnje vojnoj bezbednosti.

“Trupe Alijanse su se približile ruskim granicama i stvorile dodatne pretnje po vojnu bezbednost. Želim da istaknem da se nismo mi približili njima, već oni nama”, rekao je Šojgu, a prenosi RIA Novosti.

Dodao je da se posle raspada Sovjetskog Saveza nastavlja širenje Severnoatlantske alijanse na istok, iako je 90-ih godina Rusiji obećano da se to neće desiti.

Šojgu je takođe rekao da su pokušaji Zapada da nanese strateški poraz Rusiji osuđeni na neuspeh, a da će Rusija ostvariti sve ciljeve “specijalne vojne operacije”, kako zvanična Moskva naziva rat u Ukrajini.

Rusija spremna da proširi vojnu saradnju s Iranom

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je najavio je danas na sastanku sa iranskim kolegom Mohamedom Aštianijem spremnost Moskve da proširi vojnu saradnju sa Teheranom, prenosi RIA Novosti.

“Zajednička borba protiv međunarodnog terorizma u Siriji je upečatljiv primer naših dugogodišnjih prijateljskih odnosa rukovodstava vojnih resora“, rekao je Šojgu tokom radnog sastanka sa Aštianijem u Astani.

Prema Šojguu, “saradnja Rusije i Irana je uvek bila dinamična i višestruka“.

“To zahteva aktuelna vojno-politička situacija i pretnje našim državama, kao i opšti pristupi izgradnji pravednog svetskog poretka zasnovanog na ravnopravnosti svih učesnika u međunarodnoj zajednici“, rekao je ruski ministar odbrane.

Odnosi između Moskve i Teherana se produbljuju, šire i dostižu novi nivo, rekao je iranski ministar odbrane.

On je izrazio zahvalnost ruskom ministru odbrane na podršci Iranu kada su izraelske snage izvele napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, kao i za “uravnoteženu reakciju” Moskve na, prema njegovim rečima, “proporcionalan odgovor“ Teherana.

Šojgu i iranski ministar odbrane su u Astani, u Kazahstanu, učestvovali na sastanku Šangajske organizacije za saradnju, u kojoj su, uz Iran i Rusiju, Indija, Kina, Pakistan, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ