Podeli vest

Putinova tvrdnja da “ne blefira” mora se shvatiti ozbiljno, izjavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo/FILE

Evropska unija ne sme da ignoriše pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina, da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini, za koji mora da se nađe održivo diplomatsko rešenje, poručio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je izjavio za BBC da se Putinova tvrdnja da “ne blefira” mora shvatiti ozbiljno.

Boreljova izjava dolazi u trenutku kada Rusija počinje delimičnu mobilizaciju za rat u Ukrajini, u vreme ukrajinske kontraofanzive i referenduma o pripajanju Rusiji u četiri oblasti u Ukrajini.

„Svakako je ovo opasan trenutak jer je ruska vojska saterana u ćošak, a Putinova reakcija, pretnja nuklearnim oružjem, veoma je loša“, rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je poručio i da se mora postići održivo „diplomatsko rešenje“, koje će „očuvati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

“U suprotnom, možemo da završimo rat, ali nećemo imati mir i imaćemo još jedan rat“, rekao je Borelj.

On je još naveo i da su svi koji su posetili Moskvu, da bi u Kremlju razgovarali sa Putinom oko rešenja sukoba u Ukrajini, vraćali sa istim odgovorom koji ukazuje da Rusija ne odustaje od svojih ciljeva.

„Ja (Putin) imam vojne ciljeve i dok ne postignem te vojne ciljeve, nastaviću borbu. Ovo je svakako zabrinjavajući pravac, ali moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu“, rekao je Borelj.

On je takođe saopštio da “ne treba brinuti da su zalihe oružja EU na izmaku” i da Brisel mora da nastavi sa vojnom podrškom Kijevu, kao i da primenjuje ekonomske sankcije protiv Moskve i njenih saveznika, i da sprovodi diplomatske aktivnosti, prenosi BBC.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: