Podeli vest

Na glasanju u Severnoj Koreji bilo je glasova protiv kandidata za poslanike u lokalnim skupštinama na poslednjim lokalnim izborima, što je prvi takav slučaj u poslednjih nekoliko decenija, prenosi Jonhap.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

glasanje
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ukupno 27.858 radnika, seljaka, intelektualaca i funkcionera izabrano je za nove poslanike lokalnih pokrajinskih skupština, gradova i okruga na lokalnim izborima u nedelju, navedeno je u izveštaju Centralne izborne komisije koji je objavila zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA. Izlaznost birača iznosila je 99,63 odsto.

Među biračima koji su glasali 99,91 odsto glasalo je za kandidate za poslanike u skupštinama pokrajina, a 0,09 odsto je glasalo protiv njih, prenosi KCNA.

Što se tiče poslanika u gradskim i okružnim skupštinama, za izabrane kandidate glasalo je 99,87 odsto, a protiv njih 0,13 odsto birača. Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu ukazalo je u saopštenju da su državni mediji Severne Koreje preneli izveštaj o protivnim glasovima na lokalnim izborima po prvi put od 1960-ih godina.

Tokom 1950-ih bilo je izveštaja o glasanju gde je podrška predloženim kandidatima bila ispod 100 procenata tokom dva procesa lokalnih izbora. Na izbore u Severnoj Koreji se u mnogim zemljama gleda kao na formalnost, jer kandidate bira vladajuća Radnička partija.

Na izborima za poslanike u lokalnim skupštinama u julu 2019. godine izlaznost je bila 99,98 odsto, a 100 odsto birača glasalo je za kandidate. U martu iste godine, Severna Koreja je prijavila 99,99 odsto izlaznosti birača i 100 odsto podrške kandidatima na izborima za poslanike u Vrhovnoj narodnoj skupštini, parlamentu zemlje.

Prema navodima južnokorejskog ministarstva, Pjongjang na biračkim mestima postavlja dve odvojene glasačke kutije različitih boja – jednu za podršku predloženim kandidatima, a drugu za neslaganje sa predlogom, što je potez koji otežava princip tajnog glasanja jer je lako utvrditi da li ljudi glasaju za ili protiv.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: