Podeli vest

Farmaceutska kompanija AstraZeneka priznala je u sudskom dokumentu da njena vakcina protiv kovid-19 može da izazove retke nuspojave, uključujući krvne ugruške i nizak broj crvenih krvnih zrnaca.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

vakcina
Foto: Pixabay

U Velikoj Britaniji pokrenuta je kolektivna tužba protiv AstraZeneke, u kojoj se tvrdi da je korišćenje vakcine CoviShield dovelo do smrti i ozbiljnih oštećenja, a traži se i do 100 miliona funti odštete za 50 žrtava, preneo je “Independent”.

Jedna od tužiteljki tvrdi da je vakcina izazvala trajno oštećenje mozga i da je ugrušak učinio nesposobnom za rad. CoviShield je razvila britansko-švedska kompanija AstraZeneka u saradnji sa Univerzitetom Oksford i Velikom Britanijom, a proizvela ga je indijska kompanija Serum Institut of India, jedan od najvećih proizvođača leka u svetu. Vakcina je korišćena u više od 150 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Indiju.

Neka istraživanja sprovedena tokom pandemije pokazala su da je vakcina 60 do 80 odsto efikasna u zaštiti od novog koronavirusa. Međutim, istraživanje je pokazalo da vakcina CoviShield kod nekih ljudi može izazvati krvne ugruške, što može biti opasno po život. Dok je AstraZeneka uvek osporavala te tvrdnje, u jednom od sudskih dokumenata prvi put je priznala da vakcina “može u vrlo retkim slučajevima uzrokovati TTS”, odnosno sindrom trombocitopenije, koji karakterišu krvni ugrušci i nizak broj trombocita kod ljudi.

I Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da CoviShield može izazvati nuspojave opasne po život.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!

simone inzagi

SERIJA A: Inzagi trener godine

Italijanski fudbalski stručnjak i trener Intera Simone Inzagi proglašen je danas za najboljeg trenera Serije A za ovu sezonu, saopštilo…