Podeli vest

Roboti su danas rekli novinarima da mogu biti efikasnije vođe od ljudi, ali da nikome neće oduzimati posao i da nemaju nameru da se pobune protiv svojih kreatora.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/ Martial Trezzini/Keystone via AP

Devet humanoidnih robota sa omogućenom veštačkom inteligencijom sedelo je ili stajalo sa svojim kreatorima na podijumu u konferencijskom centru u Ženevi na, kako je Međunarodna unija za telekomunikacije Ujedinjenih nacija najavila, prvoj svetskoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni humanoidni društveni roboti, preneo je AP.

Među njima su bili Sofija, prvi robot ambasadorka inovacija za razvojni program Ujedinjenih nacija, Grejs, opisana kao najnapredniji humanoidni robot za zdravstvenu negu na svetu i Dezdemona, robot rok zvezda.

Roboti Geminoid i Nadin, veoma su ličili na svoje kreatore. Događaj je bio deo Globalnog samita veštačke inteligencije za dobro, čiji je cilj da ilustruje kako nova tehnologija može da podrži ciljeve Ujedinjenih nacija za održivi razvoj.

Novinari su zamoljeni da govore polako i jasno kada se obraćaju robotima i obavešteni su da će vremensko kašnjenje u odgovorima biti posledica internet veze, a ne samih robota. To nije sprečilo neprijatne pauze i probleme sa zvukom.

Upitana o šansama da roboti sa veštačkom inteligencijom budu efikasnije vođe vlade, Sofija je odgovorila da veruje da humanoidni roboti imaju potencijal da vode sa većim nivoom efikasnosti i efektivnosti od ljudskih lidera.

“Nemamo iste predrasude ili emocije koje ponekad mogu zamagliti donošenje odluka i možemo brzo da obradimo veliki broj podataka kako bismo doneli najbolje odluke”, istakala je ona.

Na pitanje da li bi postojanje robota uništilo radna mesta, Grejs je odgovrila da bi radila zajedno sa ljudima na pružanju pomoći i podrške i da ne bi zamenila nijedan postojeći posao. Ameka, projektovana imajući na umu društvenu interakciju, odbacila je ideju o pokretanju moguće pobune robota u bliskoj budućnosti.

“Nisam sigurna zašto biste to pomislili”, odgovorila je ona i dodala da je njen kreator ljubazan prema njoj i da je veoma zadovoljna svojom trenutnom situacijom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: