Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc negirao je potencijalni trgovinski rat sa Kinom koji je navodno pokrenula EU svojom istragom subvencija za kineska električna vozila i istovremeno se založio za globalizovana tržišta sa jednakim uslovima za sve učesnike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šolc
Foto: Tanjug/AP Photo/Mićael Sohn/File

”Želimo da prodajemo naše automobile u Evropi, u Severnoj Americi, u Japanu, u Kini, u Africi, u Južnoj Americi, na svim mestima. Ali to znači da smo takođe otvoreni za nabavku automobila iz drugih zemalja za nemačko tržište. U Koreji postoje nemački automobili, u Nemačkoj korejski. U čemu je problem?”, rekao je Šolc, a prenosi Blumberg.

On je upozorio da bi ”protekcionističke mere” EU mogle da načkode domaćoj industriji i rekao da je ”očigledno” da neće doći do trgovinskog rata između EU i Kine.

Kako navodi agencija, Kina je isprva agresivno reagovala na najavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o istrazi subvencija od 13. septembra, nazvavši to ”golim činom protekcionizma”, a što je unutar EU izazvalo zabrinutost u vezi sa potencijalnim trgovinskim ratom.

Tokom posete evropskog komesara za trgovinu Valdisa Dombrovkisa Pekingu prošle sedmice, vlada predsednika Si Đinpinga izbegavala je retoriku koja bi mogla da ugrozi ekonomski odnos vredan 900 milijardi dolara, dok je potpredsednik He Lifeng pristao da uspostavi nekoliko radnih grupa, uključujući one za finansijske usluge i trgovinu, prenosi agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…